Фандъкова: София е жив и активен град, задачата ни е да осигуряваме условия за спорт

Снимки: Денислав Стойчев

София е жив и активен град, където хората обичат да спортуват, и нашата задача е да осигуряваме условия за това, както и да подкрепяме и организираме събития, свързани с активния начин на живот и да продължим да изграждаме спортна инфраструктура. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция за програмата и приоритетите на Фондация „София – европейска столица на спорта“ през 2020 г.

По думите й София беше избрана за европейска столица на спорта, след като успешно проведе всички събития през 2018 г. и това е голямо признание за града.  През четирите години, откакто работи фондация „София – европейска столица на спорта", са проведени близо 600 събития, уточни столичният кмет. Това е факт с много сериозната работа на фондацията. Освен многото събития, които са насочени към привличане и стимулиране на всички, но особено на децата – наш приоритет, имаме все по-активен спортен живот в града. Само в проведената тази година програма „Ваканция“ за една седмица се включиха около 1400 деца, заяви Фандъкова.

Тя уточни, че за нея детският и ученическият спорт са много важна задача, защото тогава се възпитава интересът към спорта и активния начин на живот. „За 10 години ще завършим изграждането на 20 нови физкултурни салона и училищни спортни зали. В детските градини, които построихме, имаме 78 нови физкултурни салона и 15 плувни басейна. Друг приоритет за активен и масов спорт е изграждането на стрийт фитнесите, които са особено атрактивни за всички хора. В София ще има над 60 такива и около 30 игрища на открито със свободен достъп до тях“, заяви кметът на София.

Тя обяви и новите идеи за града, които включват завършване на проектирането на 6 нови спортни зали и подготвянето на проекти за още 5 спортни зали в партньорства. „Публично-частното партньорство е много перспективно, за да увеличаваме местата за спорт в целия град. Очаквам да нараства броят на събитията, тази година те са около 200 само в София“, каза още Фандъкова.

Коментари

Задължително поле