Федералния резерв на САЩ: Безработицата може да стигне 25%

Снимка: Уикипедия

Може да има пик на безработицата от 20 до 25 процента и спадът на БВП на САЩ за второто тримесечие да бъде с около 20-30 процента заради кризата с CVOID-19, заяви председателят на управителния съвет на Федералния резерв Джероум Пауел в интервю за Си Би Ес.

Икономическата криза, предизвикана от пандемията, има фундаментални различия с Голямата депресия и растежът на американска икономика би трябвало да се поднови по-бързо въпреки много високата безработица и дълбоката рецесия, смята Паул.

Според него не е възможно да настъпи нова Голяма депресия от типа на тази от 30-те години на миналия век, тъй като преди пандемията икономиката е била процъфтяваща, банките са били солидни, а властите са взели адекватни мерки.

Пауел смята, че сега е важно овладяването на пандемията при липсата на ваксина или на лечение, което да е доказало терапевтичните си способности.

В САЩ се водят дебати между привържениците на бързото отваряне на икономиката и тези на бавното и разумно рестартиране, за да се избегне втора вълна от инфекции.

"Нещата, които за момента имат значение повече от каквото и да е друго, това са медицинските показатели. Това е разпространението на вируса. Това са всички неща, свързани с него, като например мерките за социална дистанция", обяви Пауел.

По повод на тази полемика той заяви, че не Управлението за федерален резерв трябва да дава съвети относно рестартирането, но допълни, че колкото повече хора се предпазват от заразата, толкова по-скоро може да бъде отворена икономиката, допълва "Ройтерс".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка