„Фейсбук“ бори фалшивите новини за ваксините

Скрива страници с неверни данни

„Фейсбук” подема борба с дезинформацията за ваксините, като ще скрива от функцията „търсене” групи и страници, разпространяващи неверни информации за имунизациите, съобщи АП.

Компанията е решила да последва примера на световни организации в областта на здравето, сред които и Световната здравна организация, които публично идентифицираха лъжливи съобщения относно ваксините.

Ако групи или страници във фейсбук разпространяват такива неверни данни, те няма да се появяват във функциите препоръки или предвиждания при търсене. А рекламите с подобна тематика ще бъдат отхвърляни.

Според US федералните здравни служби неотдавнашният скок на заболяванията от морбили в САЩ отчасти се дължи на невярна информация, която кара родителите да избягват ваксината.

Фалшивата идея, че ваксините причиняват аутизъм, тръгнала от вече опровергано изследване от 1998 г., не е започнала от социалните мрежи, но се разпространи в тях, отбелязва АП. Макар че общите равнища на ваксинация в САЩ остават високи, според Центровете за контрол и превенция на болестите нараства броят на децата под двегодишна възраст, на които не са поставени никакви ваксини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят