„Фейсбук“ връща новините в Австралия след сделка с правителството

Марк Зукърбърг

Канбера се съгласи на 4 поправки в закон

“Фейсбук” обяви, че ще възстанови достъпа в Австралия до местните новинарски страници в социалната мрежа, след постигнат компромис с правителството за корекции в проект на закон, целящ да бъдат задължени подобни интернет компании да плащат за новинарско съдържание на платформата им, предаде Би Би Си.

Конфликтът избухна преди повече от седмица, след като при представянето на проектозакона “Фейсбук” съобщи, че спира достъпа на потребителите си до австралийски медии. Правителството даде няколко месеца срок на интернет гигантите да се договорят с издателствата, но това не се случи.

За да се постигне настоящият компромис, се наложи в преговорите с австралийския финансов министър Джош Фрайденберг да се включи лично Марк Зукърбърг - основател, главен акционер и ръководител на “Фейсбук”.

Компромисът включва четири допълнения към проектозакона, включително за промяна на механизма за задължително арбитриране на споровете, в случаите когато интернет компаниите и издателите не могат да се споразумеят за плащанията.

Коментари

Задължително поле