Фейсбук изтри стотици страници и акаунти, свързани с Русия

Социалната мрежа Фейсбук в интернет обяви, че е отстранила стотици свързани с Русия страници, групи и акаунти, които според компанията са били част от две големи операции за дезинформация, предаде Асошиейтед прес.

Акцията е част от продължаващите усилия за борба с фалшивите новини. Тя е предприета след откриването на две мрежи, "занимаващи се с координирано неавтентично поведение" на двете платформи - Фейсбук и Инстаграм, принадлежащи на компанията.

Шефът на фирмения отдел за политиката по киберсигурност Натаниъл Глайшър писа по този повод в блога си, че едната мрежа е оперирала в страни от Централна и Източна Европа, а другата се е фокусирала върху Украйна. Хората, управлявали тези акаунти, се представяли като независими новинарски източници и поствали материали по теми, свързани с антинатовски настроения и протестни движения.

Според Глайшър едната мрежа, съдържаща 364 страници и акаунти, била свързана със служители на руската медия "Спутник" - държавен новинарски сайт на английски език. "Спутник" не отговорил на изпратени по имейл искани за коментар по случая, отбелязва АП.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии