„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни

Основателят и изпълнителен директор на “Фейсбук” е изправен пред слушания в британския парламент и US Конгреса за скандалния теч на данни на над 50 млн. потребители на социалната мрежа.

Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Пазарната стойност на компанията “Фейсбук” падна с над 60 млрд. долара (почти колкото БВП на България) за два дни, съобщи вчера агенция “Блумбърг”. В понеделник акциите на фирмата паднаха с 6,8% на борсата в Ню Йорк, а във вторник с 4,7%.

Причината е разразилият се скандал с изтичането на данни на над 50 млн. потребители на фейсбук към британската компания за анализи “Кеймбридж аналитика”, която ги използвала за намеса в избори в различни части на света, включително и в президентските в САЩ през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп.

Инвеститорите са силно притеснени, че скандалът с “Кеймбридж аналитика” ще удари сериозно по репутацията на “Фейсбук”, което може да доведе до отлив на рекламодатели, както и да предизвика допълнителни регулации на онлайн пазара. Това пък доведе до спад и на акциите на други фирми за социални мрежи като “Туитър”, чиито дялове поевтиняха с над 10%.

Отделно акционери във “Фейсбук” заведоха в съд в Сан Франциско дело срещу компанията заради понесените от тях финансови загуби. Те винят интернет гиганта, че ги е подвел за способността си да гарантира сигурността на данните на потребители. По същата причина се очаква скоро съдебни искове да внесат и потребители, чиито лични данни са изтекли.

Над онлайн компанията тегне и заплахата от държавни разследвания в САЩ за нарушаване а правилата за опазване на информация.

Измамата с “Кеймбридж аналитика”, в която е замесена и “Фейсбук”, лъсна от разследване на британската тв Channel 4. Нейни журналисти записали тайно срещи с представители на британската компания, като се представили за потенциални клиенти, които искат да манипулират избори в Шри Ланка. Сред събеседниците на тайните записи е и изпълнителният директор на “Кеймбридж аналитика” Аликзандър Никс, който се хвали с намеса в изборни процеси в повече от 200 страни по света, използвайки най-различни мръсни методи - от подкупи до клеветнически кампании. Събраните от фейсбук данни пък били използвани за разработването на софтуеър, който да прогнозира нагласите на избирателите. Вчера Аликзандър Никс бе уволнен.

В изявление на “Фейсбук” се казва, че компанията е била измамена. Нейният основател и изпълнителен директор Марк Зукърбърг не е коментирал случая. От комисията по култура, медии и спорт на британския парламент поискаха Зукърбърг да бъде изслушан по въпроса как лични данни са били използвани от “Кеймбридж аналитика”. За същото настояват и от US Конгреса.

Под обстрел

Опозицията

атакува Мей за контакти с фирмата

Британската премиерка Тереза Мей отрече всякакви контакти на правителството с консултантската фирма “Кеймбридж Аналитика”.

Според депутати от опозицията управляващата Консервативна партия била в тесни връзки с фирмата и компанията майка SCL Group. Бивш депутат от торите участвал в ръководството, а бивш ковчежник на партията бил акционер. Топлите връзки между партията и посочените фирми продължавали и до днес.

Говорител на торите заяви, че партията никога не е наемала “Кеймбридж Аналитика” и не е ползвала услугите й. С представители на фирмата имало разговори по времето на предишния лидер Дейвид Камерън, но те не довели до конкретни резултати.

“Това, на което станахме свидетели в случая с “Кеймбридж Аналитика”, твърденията безспорно са доста обезпокоителни, напълно правилно е те да бъдат разследвани по надлежния ред”, заяви Тереза Мей в парламента.

Експерти съветват как да се пазим в социалната мрежа

Най-сигурният начин за защита – напуснете фейсбук

Има няколко лесни правила, които потребителите на фейсбук трябва да спазват, за да защитят личните си данни и да ограничат достъпа до тях, припамнят експерти, цитирани от Би Би Си.

Първото е внимателно да следим какви приложения посещаваме, особено тези, които изискват да влезем с профила си във фейсбук. Много от тях изискват твърде широк диапазон на достъп до данните ви, твърде често именно с цел те да бъдат събирани и обработвани.

На страницата във фейсбук има опция, която позволява да ограничите появата на реклами, чрез които също може да се събира лична информация.

Всеки потребител на социалната мрежа може да нагласи настройките си за сигурност така, че да наложи ограничения на достъпа до профила си, припомнят специалистите. И съветват да проверяваме дали не сме разрешили покрай собствения ни профил да бъдат разглеждани свободно и тези на приятелите ни.

Социалната мрежа дава и възможност да изтеглите копие от информацията, с която тя разполага за вас, макар че данните, които ще ви бъдат предоставени, не са изчерпателни. Никога не кликвайте “харесвам” на рекламна страница на продукти. Ако искате да играете онлайн или да участвате в анкета, не го правете през фейсбук, а посетете направо съответния сайт, съветва Пол Бернал, преподавател по информационни технологии, интелектуална собственост и медийно право.

А по въпроса как можем да бъдем абсолютно сигурни, че данните ни ще останат напълно поверителни, Бернал казва: “Напуснете фейсбук”.

Идея на Еврокомисията

Още 3%

данък за интернет гигантите в ЕС

Интернет гиганти като “Фейсбук”, “Епъл”, “Гугъл” и “Амазон” да плащат 3% данък върху различни онлайн услуги, които предлагат в ЕС - това предложи вчера Еврокомисията, предаде Би Би Си.

Налогът ще важи за компании с подлежащ на данъци в ЕС годишен оборот от 50 млн. евро.

Мотивът за предложението е, че технологичните гиганти плащат твърде малко в хазната на съюза. В момента те се облагат със само 9,5%, докато ставката за другите компании е 23,3%.

“Настоящият правен вакуум води до дефицит в приходите на страните членки”, отбеляза вчера еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. Много от тези гиганти са регистрирани в членки с по-ниски данъци като Ирландия и Люксембург.

За да бъде въведен допълнителният данък е нужно съгласието на всички 28 членки на ЕС.

В Холандия

Референдум за следенето онлайн

Холандците вчера гласуваха на референдум, на който трябваше да кажат дали са съгласни спецслужбите на страната да имат право да ги следят онлайн, предаде Ройтерс.

Това е заложено в нов закон, разрешаващ масово подслушване на интернет комуникациите, включително на хора, които не са под никакво подозрение, съхраняването на събраната информация за срок до 3 години и споделянето й с партньорски служби.

Допитването не е правно задължителен, но премиерът Марк Рюте увери, че резултатът от него ще бъде взет предвид от правителството. Социологически проучванията преди гласуването показваха на практика изравнен резултат между противници и привърженици на закона.

Коментари

Задължително поле