Фелпс вече с титли от 4 олимпиади

Още във втория състезателен ден на плувната програма от олимпийските игри станаха ясни две много важни неща. Едното е, че „синият“ спорт отново ще е сред най-големите атракции с новите пет световни рекорда до момента. А другото е, че на скептиците ще трябва да им се наложи да преглътнат поредното шоу с марка „Майкъл Фелпс“.

Извънземният плувец бе в основата на американската титла в емблематичната за плуването щафета 4 по 100 метра свободен стил. А за американците загубата точно на тази дисциплина понякога е национална трагедия. И поне половината от огромното им законно самочувствие в плуването се дължи на доминацията (с някои малки прекъсвания) именно на 4 по 100 метра кроул.

Сега на втори пост Фелпс преплува с летящ старт стоте метра за умопомрачителните 47,12 секунди, с което даде решаваща преднина на квартета на САЩ. И на практика спечели битката. Вярно - на последния пост Ейдриън Натан бе най-бърз от всички участници във финала с 46,97 секунди. Но все пак той е тесен специалист в спринта на 100 метра и задачата му бе само да съхрани сериозната преднина, която натрупа Фелпс преди това.

Втори са французите, а трети австралийците в кървава борба с руснаците, останали четвърти. Но конкретно за този финал това са подробности от пейзажа. Защото в него Майкъл Фелпс спечели олимпийската си титла номер 19 и вече има златни медали от 4 игри - Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016. Освен всичко през 2000 г. в Сидни като 15-годишен тийнейджър той завърши шести на 200 м бътерфлай.

Фелпс ще плува в Рио три индивидуални дисциплини - 100 и 200 м бътерфлай и 200 м съчетано. Резонно е да бъде включен и в щафетите 4 по 200 м свободен стил и 4 по 100 смесена. Което означава, че златната му олимпийска сметка няма как да не набъбне още повече. Защото не е трудно да се прогнозира, че Куршума от Балтимор ще вземе поне още 2-3 златни медала. А според мненията на анализаторите преди игрите Фелпс ще си тръгне от Рио с 5 златни и 1 сребърен медал. Което ще означава 23 олимпийски титли!

На 100 и 200 м бътерфлай феноменалният плувец даде най-добри времена на олимпийската квалификация на САЩ. На 200 съчетано е абсолютният бог на дисциплината. В смесения квартет на янките би трябвало да плува бътерфлая, а на 200 м свободен стил преди години печелеше титли от всякакъв калибър.

В „Акуатик център“ тази вечер бе много бурна. Преди триумфа на Фелпс и компания публиката видя три нови световни рекорда, с което върховите постижения на плувния турнир станаха 5.

Първо шведката Сара Сьострьом затвърди доминацията си на 100 м бътерфлай, като грабна титлата и подобри собствения си световен рекорд - 55,48 сек. След това британецът Адам Пийти направи същото на 100 м бруст, където преди игрите бе сочен за един от най-сигурните шампиони в плуването - 57,13 секунди.

А на 400 м свободен стил при дамите голямата звезда в басейна Кейти Ледецки (САЩ) счупи представите на всички докъде могат да стигнат човешките възможности при жените в тази дисциплина с 3:56,46 минути.

Коментари

Задължително поле