Фестивалът „Варненско лято“ радва публиката с богата програма и промо цени 

Фестивалът се нареди сред 10-те в Европа, провеждани на живо

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ печели три пъти по ред престижния Лейбъл за европейско фестивално качество на Европейската фестивална асоциация (ЕФА) в годините от 2015 до 2020. Миналата година ММФ бе удостоен със специален приз за качество на своята програма в надпревара със 715 фестивали от Стария континент, както и с „Наградата на публиката“, връчена от еврокомисар Тибор Навратич.

Най-дълголетният международен фестивал у нас „Варненско лято“, се провежда за 94-ти път в морската столица. Летният театър се превърна отново в културно пространство на един от 10-те международни фестивала в Европа, провеждани на живо пред публика, въпреки пандемията.

Брилянтният старт на тазгодишното издание бе даден на 19 юли от Симфоничния оркестър на Държавна опера – Варна с диригент маестро Найден Тодоров и традиционната  Рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров, превърнала се в емблема на фестивала. Изненадата на вечерта поднесе един от най-талантливите млади български пианисти - Емануил Иванов, носител на първа награда от престижния клавирен конкурс Бузони 2019. Неговото изпълнение на Концерт №1 на Рахманинов за пиано и оркестър предизвика бурните овации на публиката, която го извика на бис.

„В своята над 90-годишна история ММФ „Варненско лято“ е бил прекъсван само по време на война. Това, което прави Варна уникален и разпознаваем град в обединена Европа и по света, е богатото ни културно–историческо наследство и международен фестивален живот. Прекрасно е, че „Варненското лято“ е непреходно, зареждащо с много енергия и винаги се връща“, заяви кметът Иван Портних.

„За мен е изключителна чест, че сме заедно във време, което не е леко за всеки един от нас, в период на криза, когато целият свят страда. Ние сме тук и успяваме да мечтаем. Нашият организационен екип работи много сериозно този фестивал да се състои“, заяви проф. Марио Хосен, артистичен директор на ММФ „Варненско лято”. Тази година фестивалът ще продължи до 24 октомври, като освен в Летния театър концерти и съпътстващи събития ще има и в Археологическия музей, Градската художествена галерия, Операта, Фестивалния и конгресен център, Аулата на Икономическия университет и концертното студио на Радио Варна. За радост на публиката, цените на билетите са промоционални - от 5 до 20 лв., а за ученици и пенсионери – 2 лв.

 

Блестящи премиери на "Опера в Летния театър"

Пет блестящи съвместни с ММФ "Варненско лято" премиери включи афишът на тазгодишното издание на любимия на публиката фестивал "Опера в Летния театър". През юли зрителите се насладиха на оперетата "Хубавата Елена" от Жак Офенбах и на експерименталната постановка "Кармен Фламенко" по едноименната опера на Жорж Бизе. Последва взрив от емоции, предизвикан от хитовия мюзикъл "Чаплин". Бродуейската продукция от Крис Къртис направи впечатляващ европейски дебют в морската столица под режисурата на Борис Панкин и с Мариан Бачев в ролята на Чарли Чаплин. Грандиозният триумф на спектакъла на Варненската опера бе последван от премиерата на "Макбет" с оперната дива Александрина Пендачанска и Кирил Манолов. А в навечерието на Деня на Варна, за първи път под звездите в Летния театър ще бъде представено друго очаквано от публиката заглавие - мюзикълът "Парижката Света Богородица" по музиката на Рикардо Кочанте и в аранжимент на живеещия в Лондон варненец Данко Йорданов. "Опера в Летния театър" ще зарадва и почитателите на балета с два спектакъла. На 18 август ще се играе "Дон Кихот" на Минкус, а на 22 август - шедьовърът на Чайковски "Лебедово езеро". Хореограф на двете постановки е Сергей Бобров. XI издание на фестивала ще бъде закрито на 24 август с Оперна гала с участието на солистите, хора, балета и оркестъра на Държавна опера-Варна.

Коментари

Задължително поле