Фиктивен брак с мъртви души в София (обзор)

“Младоженци” хванати да изтеглят 600 бона

Спецпрокуратурата и МВР разкриха нова схема за имотни измами

В бандата от 8 души участвали полицаи, служител от ГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител

Спецпрокуратурата и МВР разкриха нова схема за измами със сключени фиктивни бракове с починали богати, самотни софиянки. Така мошениците ставали наследници на недвижимите имоти и спестяванията им, разказаха разследващите.

Днес бяха задържани 8 души, сред които полицаи, служител на ГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител, свързани в схемата. Днес наблюдващият спецпрокурор ще реши на колко и кои участници в бандата ще бъдат обвинени.

Предполага се, че групата от чиновници и ченгета е действала от 5 години насам, но конкретният случай е с една починала богата баба. От нейно име били направени фалшиви документи за сключен брак в Русия, за да може мнима булка и мъжа є да се явят в нашенска банка, за да изтеглят спестяванията на бабата от 600 000 лв. Подготвяли да прехвърлят на други имена и 4-те имота на покойната собственичка.

“Младоженците” били арестувани и така започнало разплитането на измамата. Смята се, че фиктивният брак в Русия бил измислен, защото при евентуална проверка в страна извън ЕС би следвало да се забави. Установено е обаче, че в конкретни случай нито починалата баба, нито “женихът” са пътували в последните години зад граница.

В основата на схемата били служителите на МВР, които съобщавали за починали богати стари моми и ергени. Чиновникът от ГРАО издавал менте удостоверения за наследници, в които фигурира някакъв никому непознат съпруг или съпруга. Адвокатът и останалите измамници действали според конкретния случай, за да може имотите им да се препродадат, а парите от банковите сметки - изтеглят.

Коментари

Задължително поле