Филипините, Индонезия и Малайзия планират тясно сътрудничество срещу тероризма

Филипините, Индонезия и Малайзия планират тясно сътрудничество, за да спрат потока от терористични бойци, оръжия, финансиране и екстремистка пропаганда по техните граници, предаде Ройтерс. Това мнение изразиха външните министри на трите страни на среща в Манила.

Външният министър на Индонезия Ретно Марсуди подчерта: "Изправени сме пред непосредствена заплаха. Бездействието не е вариант. Наш дълг е да предприемем конкретни действия. Терористичната заплаха е причина за безпокойство и заради фактори като социалните медии. Следователно сътрудничеството между трима ни е необходимост".

Една от причините за срещата е и фактът, че филипинският град Марави вече от няколко седмици е обсаден от бойци на "Ислямска държава". На срещата беше обсъден и съвместен план за действие. Външният министър на Филипините  Алан Питър Кайетано посочи: "Докато борбата е в ръцете на въоръжените сили, нека не забравяме, че наркотиците, престъпността, бедността и несправедливостта създават благоприятна почва за екстремизма. Борбата за по-качествен и достоен живот е крайната цел."

Агенция "Асошиейтед прес" се е сдобила с копие на съвместната декларация на трите страни, в която е изразено "притеснение заради скорошните инциденти, свързани с тероризъм и насилствен екстремизъм" в трите страни и е изявено желание да се съставят общи стратегии за борба с тях. Външният министър на Малайзия Анифа Аман заяви: "Нашите три страни трябва да участват в ефективна система за разпознаването и борбата с терористични дейности. Това означава, че нашите правоприлагащи органи трябва да работят заедно не само що се отнася до обмен на разузнавателна информация, но и в други нови ефективни и иновативни мерки."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия