Филми за Пътя Камино и Зографския манастир в Атон в програмата на Sofia Biting Docs

Шестото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs започне на 1 октомври и ще премине под мотото „Спътник на душата”.

В рамките на събитието ще се състоят премиерите на два нови български документални филма: „Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа” на Пламен Симеонов и „Градината на Пресвета Богородица” на Борислав Павлов.

Филмът за поклонническия маршрут Камино ще открие фестивала на 1 октомври от 20 часа в Дома на киното. Пътят, който стотици хиляди извървяват всяка година, за да почувстват енергията на това магично приключение. История за хора, които вървят по пътя, за да намерят решение на душевните си терзания и да преоткрият себе си, поднесена с щипка хумор. Пътят, по който човек се обръща навътре, за да получи отговорите на сърцето си.

На 7 октомври в Дома на киното ще се състои премиерата на документалния филм за монашеския живот в Зографския манастир „Градината на Пресвета Богородица”. Надникнете в най-старото монашеско общество, където женски крак не е стъпвал повече от 1000 години – недостъпният полуостров Атон. Монасите вършат ежедневните си задължения – готвят, цепят дърва, чистят, рисуват икони и разсъждават върху чудесата, случващи се всеки ден като разказват историята на икона дошла в манастира по загадъчен начин преди 30 години.

В програмата на Sofia Biting Docs е и биографичният филм „Йога: архитектура на спокойствието” за един от най-уважаваните фотографи днес Майкъл О`Нийл, работил за списания като „Fortune“, „Vanity Fair“ и „Glamour“. Едно лично премеждие преобръща живота му и той започва да следва пътя на духа си чрез йога. Заминава за Индия и Тибет, за да се срещне със своите духовни учители и йогини. „Пътуването никога нямаше конкретна крайна цел, беше просто моят личен път в йогата. Пътят беше река, а целта беше да си във водата. Енергията течеше като поток във връзката ми с йога. Нужни са ни само малко спокойствие и тишина, за да съпреживеем тези неща.“

Ексклузивна прожекция по време на фестивала ще има филмът “Strike a Pose”, който представя танцьорите от култовото турне на Мадона „Blond Ambition” 25 години по-късно. Някогашните момчета с амбиция разкриват истината за живота си по време на турнето, и в годините след като вече не са част от екипа на Мадона. Един личен портрет, в който танцьорите намират сили да преглътнат егото си и откровено да споделят за паденията и възходите в живота си.

Sofia Biting Docs ще продължи до 10 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и Евро Синема.

Фестивалът се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на Кралство Швеция, Чешки център – София, Институт Сервантес – София, Фондация ГЛАС и екологично сдружение „За Земята”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони