Филмът Площадът на шведския режисьор Рубен Йостлунд - копродукция между Швеция, Германия, Франция и Дания, спечели "Златната палма" на юбилейния 70-ти фестивал в Кан.

Филмът Площадът на шведския режисьор Рубен Йостлунд - копродукция между Швеция, Германия, Франция и Дания, спечели "Златната палма" на юбилейния 70-ти фестивал в Кан.

Един от най-оригиналните филми в конкурсната програма, Площадът е сатира на света на модерното изкуство и пиар индустрията, който майсторски поставя и въпроси за моралната отговорност в напредналите общества. На самата церемония видимо изненадания от високата награда режисьор благодари на продуцента си, който дори е настоявал 142-минутния филм да бъде още по-дълъг. На пресконференцията на журито след обявяването на наградите Педро Алмодовар изрази възторга си от дързостта на този филм, говорейки как "диктаторството на политическата коректност съсипва творците" и заяви, че цялото 9-членно жури е било единодушно възхитено от виртуозността на този филм.

Никол Кидман, която имаше цели 4 филма в официалната селекция (от които 2 в конкурса) бе отличена със Специална награда по случай 70-годишнината на фестивала.

С второто по значимост отличие - Голямата награда на журито - бе отличен френския филм 120 удара в минута на режисьора Робен Кампийо - въздействаща гей любовна история от 90-те години, когато обичащите своя пол е трябвало да се борят с много повече предразсъдъци, провокирани от СПИН, отколкото днес.

След "Златния лъв" за филма си Някъде преди 7 години, сега София Копола си тръгна с наградата за режисура за филма си Измамените - историята на ранен войник в Гражданска война, който намира убежище в девически пансион и успява да омая както момичетата, така и тяхната възпитателка. Единственият филм на голямо холивудско студио (Universal) в програмата, Измамените е с участието на Колин Фърт, Никол Кидман, Кирстен Дънст и Ел Фанинг.

Друга американска звезда - Хоакин Финикс, също бе видимо изненадан (дори се извини, че вместо с официални обувки е по кецове) от присъдената му награда за мъжка роля за Ти никога не беше тук на британската режисьорка Лин Рамзи - брутален филм, наречен от критиката "модерна версия на Шофьор на такси".

Наградата за женска роля отиде при Диане Крюгер за филма на Фатих Акин От нищото - наистина разтърсващо изпълнение на майка, загубила сина си и съпруга си при терористичен акт (и първа роля на родената в Германия актриса на родния й език).

Фаворитът на критиците Нелюбов на Андрей Звягинцев остана само с Наградата на журито, а наградата за сценарий бе поделена между Ти никога не беше тук и Убиването на свещения елен на Йоргос Лантимос.

Въпреки, че беше посрещнат с аплодисменти на крака, които видимо трогнаха и развълнуваха всички актьори, дошли специално за премиерата - Ирини Жамбонас, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Добрин Досев - филмът на Стефан Командарев Посоки остана без отличие в програма "Особен поглед", където журито бе водено от Ума Търман.

Голямата награда в тази програма отиде за иранския филм Почтен човек на Мохамад Расулоф, а наградата за режисура (която съвсем достойно можеше да стои и на нашия филм - заснет във виртуозно режисирани дълги кадри) бе дадена на индианския трилър Реката на вятъра на Тейлър Шеридън.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино