Финансово стимулиране за новородено дете скара съветниците в Попово

Общинският съвет в Попово не е приел предложение на администрацията за отпускане на по 1000 лв. за новородено или осиновено дете на територията на общината. Против са гласували съветниците от ГЕРБ и ДПС, като са се обосновали, че в правилата за финансовата помощ са заложени дискриминационни условия. Те се отнасяли до това, че помощ могат да получат родители с не по-ниско от средно образование и платени здравни осигуровки.

По-късно, в хода на разгорещилите се дебати, беше посочено от гласувалите против, че правилата за стимулиране, чрез еднократна помощ, трябвало да се публикуват на сайта на Общината за обществено обсъждане. Допълниха, че трябвало да има комисия за разглеждане на документите и процедура да се обжалват отказите. Едва тогава можело да има дебати.

От администрацията уточниха, че комисия ще има и ще публикуват изготвените правила, които били раздадени на съветниците още две седмици преди сесията. Първоначално имало изразено одобрение, но на сесията се стигнало до гласуване против, което според тях било на политическа основа. „Явно някои партии разпознаха електората си в групите, които не плащат здравни осигуровки и нямат образование и затова спъват желанието да бъдат подкрепени родителите, които учат, работят и са изрядни към здравната система, а накрая и не получават дори детски”, коментираха хора от администрацията.

Гражданите на Попово пък направиха алтернативни предложения вместо пари да се дават консумативи за отглеждане на новороденото. Други директно посочват, че съветниците могат да внасят заплатите си във фонд за стимулиране на раждаемостта.

Масовото мнение на хората в социалните мрежи е подпомагане да има за родители с платени здравни осигуровки и образование, за да не „изтичали парите към тези, които раждали на 13 години”.

Други обаче посочват, че според конституцията всички са равни и не се допускат ограничения или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

В Попово управлява д-р Людмил Веселинов, който е най-дългогодишният общински кмет у нас и зад него е местна коалиция.

Коментари

Задължително поле