Дете в болница, съсед го би с пръчка

Вижте колко похарчиха партиите в предизборната кампания за евровота

Три реактора на руска АЕЦ бяха изключени аварийно заради късо съединение

Кметът на Търново разпореди проверка по случая със затиснатото от гума дете В зоната за фитнес има табела, че се ползват от лица над 18 години

„Орлите“ срещу 108-годишен исландски клуб

Борисов разгледа снимачната площадка на „Откраднат живот“ (СНИМКИ)

Нов заместник-председател встъпи в длъжност във Варненския окръжен съд

Треньорът на „Лудогорец“: Ще има санкции

Д-р Иван Димитров се призна за виновен за убийството на Жоро Плъха, може да бъде осъден още днес

Почина проф. д-р на и.н. Иван Душанов

Евакуираха 130 пътници, заради сигнал за бомба в самолет на летището в Белград

Кметът на Белица подкара багер

Урсула фон дер Лайен иска всяка страна от ЕС да й предложи по един мъж и една жена за еврокомисар

Честна шуменка намери и върна портфейл с много пари

Бойко Борисов: В момента, в който направим индустриална зона, тя се пълни

Финансово стимулиране за новородено дете скара съветниците в Попово

Общинският съвет в Попово не е приел предложение на администрацията за отпускане на по 1000 лв. за новородено или осиновено дете на територията на общината. Против са гласували съветниците от ГЕРБ и ДПС, като са се обосновали, че в правилата за финансовата помощ са заложени дискриминационни условия. Те се отнасяли до това, че помощ могат да получат родители с не по-ниско от средно образование и платени здравни осигуровки.

По-късно, в хода на разгорещилите се дебати, беше посочено от гласувалите против, че правилата за стимулиране, чрез еднократна помощ, трябвало да се публикуват на сайта на Общината за обществено обсъждане. Допълниха, че трябвало да има комисия за разглеждане на документите и процедура да се обжалват отказите. Едва тогава можело да има дебати.

От администрацията уточниха, че комисия ще има и ще публикуват изготвените правила, които били раздадени на съветниците още две седмици преди сесията. Първоначално имало изразено одобрение, но на сесията се стигнало до гласуване против, което според тях било на политическа основа. „Явно някои партии разпознаха електората си в групите, които не плащат здравни осигуровки и нямат образование и затова спъват желанието да бъдат подкрепени родителите, които учат, работят и са изрядни към здравната система, а накрая и не получават дори детски”, коментираха хора от администрацията.

Гражданите на Попово пък направиха алтернативни предложения вместо пари да се дават консумативи за отглеждане на новороденото. Други директно посочват, че съветниците могат да внасят заплатите си във фонд за стимулиране на раждаемостта.

Масовото мнение на хората в социалните мрежи е подпомагане да има за родители с платени здравни осигуровки и образование, за да не „изтичали парите към тези, които раждали на 13 години”.

Други обаче посочват, че според конституцията всички са равни и не се допускат ограничения или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

В Попово управлява д-р Людмил Веселинов, който е най-дългогодишният общински кмет у нас и зад него е местна коалиция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.