Мобилни групи предупреждават старци по селата в Шуменско Има ръст на сигналите срещу шофьори

Най-малко шест жертви на експлозия в химически завод в Чехия

Радев към Нетаняху: Търговският ни обмен не отговаря на възможностите на нашите икономики (СНИМКИ)

Смъртоносната игра „Син кит“ вдигна на крак ОУ „Климен Охридски“ в Бургас, ученик получил покана

Автобус с 15 пътници се заби във влекач, паркиран край пътя преди Ришкия проход

Прокуратурата поиска постоянен арест за горнооряховец спипан с контрабандни цигари за 300 000 лева 56-годишният Николай Николаев превозвал 800 000 къса от марка,която е забранена за продажба у нас

Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Финландия се отказва от въглищата

Финландците са свикнали с белия сняг. Наясно са, че за да си остане такъв, са нужни усилия – по-големи дори от тези на Канада и Франция, които наскоро обявиха амбициозните си планове да се откажат от използването на въглища. Финландия е на път да се превърне в първата страна в света, която ще забрани въглищата.

Финландското министерството на икономиката разпространи изявление за ясната програма на страната да се откаже напълно от въглищата до 2020 година. Крайната цел е енергийното производство да стане въглеродно неутрално до 2050-та. На този етап Финландия добива 10 на сто от енергията си от въглища и 40 на сто – от изкопаеми горива. Надеждите са тази статистика да претърпи сериозни промени в близко бъдеще. Страната ще заложи на повишеното производство на енергия от възобновяеми източници, за да стигне до двойно спрямо сегашното ниво. Не е лесно, но е напълно осъществимо, смятат от министерството на икономиката.

Истина е, че Финландия разчита на изгарянето на дървен материал, за да покрива 27 процента от енергийните си нужди. Проблем с дърводобива няма, тъй като 70 процента от територията на страната е покрита с гори. Проблемът е по-скоро в посока обезлесяване и отделяне на въглеродни емисии при горенето. Освен това горите изобилстват от растения и животни, с чиято загуба здравомислещите хора трудно могат да се примирят.

Решението не е революционно. То е открито и обявено отдавна. Финландците, обаче, следват собствен модел, който дава обнадеждаващи резултати и съкращава вредните емисии. Те залесяват сечищата, залагат на нови технологии, които понижават в пъти разхода на енергия в производството, преработват материали от опаковки и от текстилната промишленост и ги влагат в ново производство. В навечерието на Коледните празници родината на Дядо Коледа се готви да направи света по-добър, като направи подарък не само на себе си, но и като превърне своя модел за елиминиране на въглищата в пример за други страни.

Източник: БНТ

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “Истина е, че Финландия разчита на изгарянето на дървен материал, за да покрива 27 процента от енергийните си нужди.” – да не говорим некои развити деморкации дет ривът как всички трябва да сме зелени, а самите те внасят от щатите гори (не отпадъчна дървесина, а дори нарязани за по-лесен пренос)‌ на стружки, за да ги горят в централите си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.