Финландия се отказва от въглищата

Финландците са свикнали с белия сняг. Наясно са, че за да си остане такъв, са нужни усилия - по-големи дори от тези на Канада и Франция, които наскоро обявиха амбициозните си планове да се откажат от използването на въглища. Финландия е на път да се превърне в първата страна в света, която ще забрани въглищата.

Финландското министерството на икономиката разпространи изявление за ясната програма на страната да се откаже напълно от въглищата до 2020 година. Крайната цел е енергийното производство да стане въглеродно неутрално до 2050-та. На този етап Финландия добива 10 на сто от енергията си от въглища и 40 на сто - от изкопаеми горива. Надеждите са тази статистика да претърпи сериозни промени в близко бъдеще. Страната ще заложи на повишеното производство на енергия от възобновяеми източници, за да стигне до двойно спрямо сегашното ниво. Не е лесно, но е напълно осъществимо, смятат от министерството на икономиката.

Истина е, че Финландия разчита на изгарянето на дървен материал, за да покрива 27 процента от енергийните си нужди. Проблем с дърводобива няма, тъй като 70 процента от територията на страната е покрита с гори. Проблемът е по-скоро в посока обезлесяване и отделяне на въглеродни емисии при горенето. Освен това горите изобилстват от растения и животни, с чиято загуба здравомислещите хора трудно могат да се примирят.

Решението не е революционно. То е открито и обявено отдавна. Финландците, обаче, следват собствен модел, който дава обнадеждаващи резултати и съкращава вредните емисии. Те залесяват сечищата, залагат на нови технологии, които понижават в пъти разхода на енергия в производството, преработват материали от опаковки и от текстилната промишленост и ги влагат в ново производство. В навечерието на Коледните празници родината на Дядо Коледа се готви да направи света по-добър, като направи подарък не само на себе си, но и като превърне своя модел за елиминиране на въглищата в пример за други страни.

Източник: БНТ

Коментари

Задължително поле