На 21 март 2019 да почерпят

Захариева на форум на жените в Япония Външната ни министърка на визита в Страната на изгряващото слънце

Разследват пловдивчанин за голи снимки на малките му дъщери

5 млн. лева зад „зелената“ лъжа за Шабленското езеро Премиерът Борисов е подведен с измамата

Намериха засят канабис в двора на завод в Габрово Растения са открити и в друг имот на собственика, общото им тегло е 92 килограма

Виктор Орбан: Ако ЕНП бешe изключила Фидес, щеше да се превърне в партия с лява насоченост

Драми и сълзи ще нажежат до червено кухнята на Ада Кой ще се изправи срещу Чилева в битка за оставане в Hell’s Kitchen България

Митничари ще продават горива

СДС възкръсва в партньорство с ГЕРБ Коалицията очаква 8 евродепутати на изборите на 26 май

Касови бележки за парите за чистене на входа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 март 2019

България без “Футболист №1“ на старта в квалификациите (ИНФОГРАФИКА)

ЕНП замрази членството на партията на Орбан

Глоби за лекари и 112 родители заради ваксините 124 станаха случаите на морбили

Кабинетът одобри данък „градушка“ Земеделците и застрахователите ще плащат задължително вноски

Финландия се отказва от въглищата

Финландците са свикнали с белия сняг. Наясно са, че за да си остане такъв, са нужни усилия – по-големи дори от тези на Канада и Франция, които наскоро обявиха амбициозните си планове да се откажат от използването на въглища. Финландия е на път да се превърне в първата страна в света, която ще забрани въглищата.

Финландското министерството на икономиката разпространи изявление за ясната програма на страната да се откаже напълно от въглищата до 2020 година. Крайната цел е енергийното производство да стане въглеродно неутрално до 2050-та. На този етап Финландия добива 10 на сто от енергията си от въглища и 40 на сто – от изкопаеми горива. Надеждите са тази статистика да претърпи сериозни промени в близко бъдеще. Страната ще заложи на повишеното производство на енергия от възобновяеми източници, за да стигне до двойно спрямо сегашното ниво. Не е лесно, но е напълно осъществимо, смятат от министерството на икономиката.

Истина е, че Финландия разчита на изгарянето на дървен материал, за да покрива 27 процента от енергийните си нужди. Проблем с дърводобива няма, тъй като 70 процента от територията на страната е покрита с гори. Проблемът е по-скоро в посока обезлесяване и отделяне на въглеродни емисии при горенето. Освен това горите изобилстват от растения и животни, с чиято загуба здравомислещите хора трудно могат да се примирят.

Решението не е революционно. То е открито и обявено отдавна. Финландците, обаче, следват собствен модел, който дава обнадеждаващи резултати и съкращава вредните емисии. Те залесяват сечищата, залагат на нови технологии, които понижават в пъти разхода на енергия в производството, преработват материали от опаковки и от текстилната промишленост и ги влагат в ново производство. В навечерието на Коледните празници родината на Дядо Коледа се готви да направи света по-добър, като направи подарък не само на себе си, но и като превърне своя модел за елиминиране на въглищата в пример за други страни.

Източник: БНТ

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Истина е, че Финландия разчита на изгарянето на дървен материал, за да покрива 27 процента от енергийните си нужди.“ – да не говорим некои развити деморкации дет ривът как всички трябва да сме зелени, а самите те внасят от щатите гори (не отпадъчна дървесина, а дори нарязани за по-лесен пренос)‌ на стружки, за да ги горят в централите си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.