Убиха бос на мафията в Гърция

Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Финландия се отказва от въглищата

Финландците са свикнали с белия сняг. Наясно са, че за да си остане такъв, са нужни усилия – по-големи дори от тези на Канада и Франция, които наскоро обявиха амбициозните си планове да се откажат от използването на въглища. Финландия е на път да се превърне в първата страна в света, която ще забрани въглищата.

Финландското министерството на икономиката разпространи изявление за ясната програма на страната да се откаже напълно от въглищата до 2020 година. Крайната цел е енергийното производство да стане въглеродно неутрално до 2050-та. На този етап Финландия добива 10 на сто от енергията си от въглища и 40 на сто – от изкопаеми горива. Надеждите са тази статистика да претърпи сериозни промени в близко бъдеще. Страната ще заложи на повишеното производство на енергия от възобновяеми източници, за да стигне до двойно спрямо сегашното ниво. Не е лесно, но е напълно осъществимо, смятат от министерството на икономиката.

Истина е, че Финландия разчита на изгарянето на дървен материал, за да покрива 27 процента от енергийните си нужди. Проблем с дърводобива няма, тъй като 70 процента от територията на страната е покрита с гори. Проблемът е по-скоро в посока обезлесяване и отделяне на въглеродни емисии при горенето. Освен това горите изобилстват от растения и животни, с чиято загуба здравомислещите хора трудно могат да се примирят.

Решението не е революционно. То е открито и обявено отдавна. Финландците, обаче, следват собствен модел, който дава обнадеждаващи резултати и съкращава вредните емисии. Те залесяват сечищата, залагат на нови технологии, които понижават в пъти разхода на енергия в производството, преработват материали от опаковки и от текстилната промишленост и ги влагат в ново производство. В навечерието на Коледните празници родината на Дядо Коледа се готви да направи света по-добър, като направи подарък не само на себе си, но и като превърне своя модел за елиминиране на въглищата в пример за други страни.

Източник: БНТ

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Истина е, че Финландия разчита на изгарянето на дървен материал, за да покрива 27 процента от енергийните си нужди.“ – да не говорим некои развити деморкации дет ривът как всички трябва да сме зелени, а самите те внасят от щатите гори (не отпадъчна дървесина, а дори нарязани за по-лесен пренос)‌ на стружки, за да ги горят в централите си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.