Фирмата за тол системата: Изпълнили сме ангажимента си по договора за е-винетките

Снимка: АПИ/ Архив

От консорциум „Капш Трафик Солюшънс“ разпространиха позиция, в която уверяват, че са изпълнили всички ангажименти към властите по отношение на договора за изграждане на системата за електронни винетки. Пътни експерти призоваха фирмата изпълнител на новата система за таксуване при движение по републиканските пътища да обясни откъде идва проблемът.

На „Капш“ беше възложен договорът за изграждане на българската тол система за камиони над 3.5 тона и системата за електронни винетки за леки автомобили след обществена поръчка.

В съобщението на консорциума се посочва, че „Капш“ е осигурил напълно работеща, тествана и одобрена система. На 14 декември Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Капш“ са подписали приемо-предавателен протокол за предаване на системата за е-винетки. След подписването терминалите за самообслужване, центърът за данни, онлайн магазинът, автомобилите за контрол, правоприлагането и другите системни компоненти са изцяло под контрола на АПИ. „Капш“ отговаря за гаранционното обслужване на компонентите на системата.

Конвертирането на хартиена винетка в е-винетка не е предмет на договора с „Капш“, консорциумът не е отговорени за уебсайта, свързан с конвертирането на винетки. Плащанията в брой за електронни винетки не попадат в обхвата на договора между „Капш“ и АПИ, уточняват още от компанията.

„Въпреки че не е част от договорното споразумение, „Капш“ оказва съдействие на властите и приветства проверката на министерството".

България е шестата европейска държава, в която на „Капш“ е възложена отговорността за изграждане на национална система за таксуване на пътната инфраструктура след Австрия, Швейцария, Полша, Чехия и Беларус.

Заради неуредиците с електронните винетки и инсталирането на терминали премиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа на Пътната агенция. Регионалният министър увери, че всички проблеми със системата по пътищата са отстранени. Към настоящия момент водачите могат да си купят е-винетка от апаратите за самотаксуване, от сайта www.bgtoll.bg, през мобилното приложение, от областните пътни управления и от мобилния оператор А1. Поетапно ще започне продаването им и в някои големи вериги бензиностанции, а до месец ще започне и продажбата през банкоматите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България