На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Фирмата „Лирекс“ искала да продаде на ЦИК машините за гласуване на партиди и след вота

Единственият кандидат за доставка на машини за гласуване – „Лирекс“ ООД, е искала да продаде, а не да даде под наем устойствата на държавата. Това става ясно от документите за обществената поръчка, която беше прекратена снощи, публикувани от ЦИК.

„Представителят на участника заяви пред комисията (за подбор на кандидатите и разглеждане на офертите, бел. ред.), че тяхното предложение е за продажба на машините, включително и възможността част от машините да бъдат доставени извън срока, т.е. включително след края на изборите държавата да придобие машините, което не отговаря на условията в обявлението и документацията за участие“, пише в доклада на ЦИК.

„При вариант продажба участникът е разчитал, че ще доставя бройките на партиди и след всяка партида ще му бъдат плащани доставените количества. Една част от устройствата (около една трета) могат да се доставят за изборите, следващите две трети в период след изборите“, пише още в доклада.

Ценовата оферта, подадена в отделен плик, така и не е отворена. Досега държавата плащаше за експерименталното и частично гласуване между 1500 и 1860 лв. наем на машина на всеки вот – цена, многократно по-висока от платеното за сходна услуга в други държави.

„В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец“, обясни в съобщение до медиите управителят на „Лирекс“ Манол Илиев.

„В момента разполагаме с готова машина, на която можем да направим демонстрация на целия процес по упражняване на изборен вот. Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок“, допълни Илиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.