Плувен празник „Коледни делфини“ зарадва 88 деца

Нено Димов подписа договор за инсталациите за отпадъци на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово

ВМА: Простреляният данъчен служител е с опасност за живота

Отнето предимство прати двама шофьори в реанимация

Избраха Станислав Тодоров за рефер №1

80% от столичаните си плащат сметкитe за парно навреме

Неизвестен остави Шкода по джанти посред бял ден

Башар Асад определи подкрепяните от САЩ кюрдски сили като „предатели”

Пловдивски районен кмет награди собственик на новорегистрирано куче

Допълнителните мерки за обезопасяване на движението по улица „Славянска“ в Благоевград са завършени в срок

Гръцки и румънски полицаи пристигнаха в Банско за охрана на сезона

Неутрализираха кюрдски канал за мигранти през България към Западна Европа Повдигнати са обвинения срещу седем участници

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров е освободен от поста си

Разбиха „щаб“ на банда цигани Осем арестувани, всички са с досиета в полицията

Изправят на съд рецидивист с 18 присъди, намушкал с нож жена при опит да я изнасили

Фирмата „Лирекс“ искала да продаде на ЦИК машините за гласуване на партиди и след вота

Снимка: Архив

Единственият кандидат за доставка на машини за гласуване – „Лирекс“ ООД, е искала да продаде, а не да даде под наем устойствата на държавата. Това става ясно от документите за обществената поръчка, която беше прекратена снощи, публикувани от ЦИК.

„Представителят на участника заяви пред комисията (за подбор на кандидатите и разглеждане на офертите, бел. ред.), че тяхното предложение е за продажба на машините, включително и възможността част от машините да бъдат доставени извън срока, т.е. включително след края на изборите държавата да придобие машините, което не отговаря на условията в обявлението и документацията за участие“, пише в доклада на ЦИК.

„При вариант продажба участникът е разчитал, че ще доставя бройките на партиди и след всяка партида ще му бъдат плащани доставените количества. Една част от устройствата (около една трета) могат да се доставят за изборите, следващите две трети в период след изборите“, пише още в доклада.

Ценовата оферта, подадена в отделен плик, така и не е отворена. Досега държавата плащаше за експерименталното и частично гласуване между 1500 и 1860 лв. наем на машина на всеки вот – цена, многократно по-висока от платеното за сходна услуга в други държави.

„В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец“, обясни в съобщение до медиите управителят на „Лирекс“ Манол Илиев.

„В момента разполагаме с готова машина, на която можем да направим демонстрация на целия процес по упражняване на изборен вот. Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок“, допълни Илиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.