Фирма плаща изсечена извън договореното частна гора

Собственичка на гора осъди наета от нея фирма да й плати 22 310 лв. от добита извън договореното дървесина. Сумата е 1/3, колкото е делът на жената, от получените без право основание 66 930 лв., които фирмата изкарала след продажба на отсечените в повече дърва.

Делото със сечта в частния имот се гледа от Районния съд в Търговище след проточили се разправии и други дела между собственичката на гората и фирмата.

Двете страни сключили договор през 2011г. за 90 дка. 1/3 от тях били на жената, която води делото. По-късно, след делба тя придобила право на собственост върху новообразуван имот, част от съществуващия, с площ от над 29 дка. Била извършена сеч на част от дървесината.  През 2013г. тя поискала да не се разрешава втора сеч, с оглед извършената делба и придобиване на новообразувания имот. От Регионалната дирекция на горите издали заповед за спиране. Фирмата, която извършвала добива на дървесина, оспорила това обезсилване на позволителното в съда, но загубила делото.

По делото в Търговище била назначена комбинирана лесотехническа и икономическа експертиза, която установила, че фирмата е добила не само договореното количество, но  и още 690 куб., което е 1380 пространствени кубика, с пазарна стойност над 66 930 лв. Те били извън определеното количество по договора. Дървесината била продадена от фирмата.

Съдът приема, че жената, като наследник има право на 1/3 от тази стойност. Фирмата й дължи и разноски по делото  в размер на над 2300 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище. 

Коментари

Задължително поле