Фирмите наемат повече хора

Общо 229 750 души са регистрирани като безработни в бюрата по труда в края на януари.

Близо 230 000 българи без работа през януари

14 305 души от бюрата по труда назначени за месец  

Най-много търсят персонал в преработващата промишленост 

Фирмите назначават повече хора от началото на годината. През януари са назначени 14 305 безработни, което е с 2 052 повече в сравнение с последния месец на изминалата година, показват данните на Агенцията по заетостта. 82,4% от тях са устроени в реалната икономика, като най-много са наети в сектора на преработващата промишленост и търговията.

272 пенсионери и студенти също са били назначени чрез бюрата по труда. 

Въпреки наложеното затваряне поради втората вълна на COVID кризата, през месец януари не се наблюдава съществен ръст на новорегистрираните безработни на ден, отчитат от агенцията. Данните обаче се базират само на официално регистрираните безработни у нас. Такива към края на януари са общо 229 750 души, което е с 9 458 човека повече от декември 2020 г. На годишна база увеличението е с 24 426 души.

Равнището на регистрирана безработица в страната през януари е 7%, като традиционно това е и месецът, в който се отчитат най-висок процент на безработните.

Пазарът продължава да търси работници въпреки наложения втори локдаун. Фирмите са обявили през януари 11 378 свободни позиции. Най-много работници търсят компаниите от преработващата промишленост (34%), следват държавното управление (12,6%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10,4%).
Най-търсените са машинни оператори, персонал, полагащ грижи за хората и квалифицирани работници по производство на храни, облекло и мебели.

От Националния статистически институт също изнесоха данни за безработицата. Общо 173,1 хиляди българи са били без работа през четвъртото тримесечие на 2020 г., като коефициентът на безработица е 5,2%, и нараства с 1,1% спрямо година по-рано.

 Всеки втори безработен има средно образование, а близо 35 на сто са с основно или по-ниско. Безработните висшисти са около 14 процента.

Коментари

Задължително поле