Фирми минават на по-скъп ток от юли

От 1 юли всички фирми, които не са избрали доставчик, ще плащат ток на по-високи цени.

Връзват цената с тази на борсата 

Утре реално изтича срокът, в който трябва да изберат търговец

Нова методика се опитва да озапти цените на доставчик последна инстанция

Значителна част от малките фирми ще плащат по-скъп ток от юли, тъй като не са избрали доставчик на електроенергия. Утре - 10 юли, на практика изтича срокът, в който те трябваше да направят това, за да може доставките да започнат на 1 юли.

Към настоящия момент по-голямата част от небитовите крайни клиенти, притежаващи обекти, присъединени ниско напрежение, вместо да изберат доставчик на свободен пазар са предпочели да останат клиенти на досегашния си с типов договор, но в качеството му на търговец на електрическа енергия. След 1 юли обаче те служебно ще бъдат прехвърлени към доставчик последна инстанция, където цените на тока са значително по-високи.

За да не допусне шокови цени, Комисията за енергийно и водно регулиране предлага нова Методика за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция, която е качена за обществено обсъждане.

Тя предвижда да се обвърже цената за доставка последна инстанция с тази на пазара “Ден напред” на борсата и с цените за недостиг на балансиращия пазар. Това от една страна ще гарантира, че заплащаните от клиентите цени ще бъдат във всеки един момент значително по-високи от пазарните, тоест те няма да имат стимул да остават при този доставчик. От друга предот­вратява необосновано високи цени на доставка, като същевременно осигурява приемлива възвръщаемост от предоставянето на услугата, уточняват от КЕВР в мотивите към проекта.

Сега действащата методика не ограничава търговеца последна инстанция да купува електроенергия на цени по своя свободна преценка, които могат да надвишат дори в пъти пазарните такива, което позволява злоупотреби и не би трябвало да се допуска, посочват от регулатора. Освен това промените позволяват КЕВР да контролира тези търговци по-лесно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес