Фич потвърди максималния рейтинг на Германия

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Германия в чуждестранна валута на максималното равнище "ААА" (лат. букви) със стабилна перспектива. Това се посочва в прессъобщение, публикувано късно снощи на сайта на Фич.

Рейтинговата агенция отбелязва, че оценката "AAA" е отражение на диверсифицираната германска икономика с висока добавена стойност, силните институции и трайно стабилните държавни финанси, които са дали възможност за силен политически отговор на пандемичния шок. Комбинацията от позицията на Германия като основен референтен емитент за еврозоната и свръхлибералната парична политика на Европейската централна банка е осигурила значителна гъвкавост на финансирането. Структурният излишък по текущата сметка подкрепя позицията на страната като нетен външен кредитор, допълва Фич.

Двете вълни на пандемията от Ковид-19 оказват значително влияние върху германската икономика и фискалната позиция на страната. Брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с 9,8 процента на тримесечна основа през второто тримесечие, след което нарасна с 8,2 процента през третото тримесечие по предварителни данни. Това е по-бърз отскок от очакванията на Фич. Въпреки това пандемията доведе до много дълбока рецесия, изтъква агенцията, цитирана от БТА. Тя прогнозира, че БВП на Германия ще спадне с 5,7 процента през 2020 година и ще се възстанови с темп от 4,8 процента през 2021 година и 3,2 процента през 2022 година.

Германското правителство обяви нови карантинни мерки, които са в сила от 2 ноември. Те включват затваряне на ресторанти, барове и културни институции за първоначален период от четири седмици. Очаква се ограниченото/частичното блокиране да бъде по-малко разрушително в икономически план, отколкото по време на първата вълна на пандемията, тъй като, например, границите на ЕС остават отворени, заключава в оценката си Фич.

Германия отбеляза днес нов рекорд по брой на заразените за 24 часа - 23 399, показват данните на института по инфекциозни заболявания "Роберт Кох", цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа