На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

„Фортисимо“ са новите звезди на Бургас Атакуват Южна Африка с "Калиманку Денку"

„Фортисимо“ значи динамика, сила. Това е името на музикалния ансамбъл, който през миналата година прослави Бургас и България по целия свят. Те са новите звезди на Бургас, отсече и композиторът Стефан Диомов, който обожава песните на 14- те момичета и момчета. Диригентът им Милена Добрева измислила името на ансамбъла и успехът им от „Игра на хорове“ в „Шоуто на Слави“ повлякъл крак за динамични и силни изяви, донесли медали и слава на младите певци.

Сега, най-голямата им мечта за 2018- та година е да участват в Световните хорови игри в Южна Африка, след няколко месеца. Новата песен, която разучават и ще представят на сцената там е „Калиманку Денку“- песента, донесла световна слава на певицата Янка Рупкина, чиито корени са от Странджа планина, от бургаския край.

„Фортисимо“ съществува вече година и половина. Диригентката на ансамбъла Милена Добрева споделя, че много обича хоровото изкуство и многогласното пеене. Когато отишла като преподавател в Музикалното училище на Бургас, тогава възникнала идеята да направи този ансамбъл. Зимата на 2014- та се счита като рождена дата на талантливата формация.

Самата диригенка е възпитаник на морската музикална школа. Пее и свири /на пиано и валдхорна/ още от дете. Пяла е в хора на Милка Стоева, който сега носи нейното име- „Милка Стоева“. Оттам има най- топли спомени, защото там в пионерския дом, по време на репетициите, се е научила на точност, коректност, навици, отговорност и приятелство. Оттам идва любовта и към многогласното пеене. Сега, с дъщерята на Милка Стоева- Светла, са големи приятелки и много си помагат.

Успехът и в пеенето става с мечти и много труд, обяснява Милена Добрева и дава хрониката на успеха на „Фортисимо“.

През 2016 година Фортисимо печели формата „Игра на хорове“ в „Шоуто на Слави“.- „Хората ни харесаха и започнахпме още по упорито да работим. Станахме много по взискателни към себе си. Миналата година беше много силна за нас. Спечелихме майския хоров конкурс, който е международен, във Варна. Там грабнахме първа награда в категория „Камерни хорове“, а повече от 10- 15 години, български хор не бе печелил никаква награда и това наистина беше изключително постижение. След това, в Рига, отидохме на Европейски хорови игри, където също спечелихме /там вече на световно ниво/, беше през месец юли.

Станахме победител в категория „Камерни хорове“ и това ни изпрати директно на още по високия конкурс, пак в рамките на същия фестивал- „Гран при на нациите“. Спечелихме самото „гран при“, което за нас беше изключителна радост и постижение. За нас е гордост че представихме града и България“.

Следва националния конкурс „Бургас и морето“, в края на юли, където им присъждат първа награда на журито с максимален брой точки и наградата на публиката, двете най високи награди. Песента им е „“Имам в сърцето си море“, по музика на Петър Алексиев и текст на Ивайло Вълчев.
През ноември месец миналата година, по покана на английски меценат, „Фортисимо“ били на Албиона и изнесли там концерт. Финал на годината било участието им в Коледния концерт на Стефан Диомов.

Децата от „Фортисимо“ са приятели помежду си. „-Ако не са приятели, няма да има развитие“, казва Милена Добрева и добавя: „Опитвам се да ги възпитавам в толерантност, коректност един към друг и отговорност. Ако между тях има кавги и спорове, нещата няма да се случат. Ние сме вече едно семейство.“

Сега им предстои самостоятелен концерт в Антверпен, по покана на два университетски белгийски хора, през февруари.

В чужбина, към българското пеене са много добре разположени, защото то е стойностно, смята Добрева. Тя и питомците и се готвят за участие и за Световните хорови игри в Южна Африка през юли. За там подготвят нова песен- изключително трудната „Калиманку Денку“. Обработката за хор е на Красимир Кюркчийски.

„Имаме голямо желание да се явим на този най- висок хоров конкурс“, казва диригентката. Те пеят още „Лале ли си ,зюмбюл ли си“, „Бре Петрунко“, „Назад, назад моме Калино“ и др.

„В чужбина изключително се тачи нашият фолклор и обработките към него, защото той е изключително ценен и красив.
„Фортисимо“ приемат предизвикателствата. Колкото е по трудно едно произведение, в началото се плашат, но като се получи добре и вече се влюбват в него.“

Поколението от млади изпълнители като цяло е талантливо, смята диригентката на звездите от „Фортисивмо“. Според нея обаче трябва да има таланливи композитори, които да пишат музика. Да пишат шлагери и вечно зелени песни.

Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Мими Иванова…и още много други- те оставят след себе си шлагери. Всяка песен на Стефан Диомов също е шлагер. И е приятно да се слуша, и да се пее. Няма значение колко е годишна, въпросът е да има стойностна, качествена музика.
„Имаме много способни млади творци- Мария Илиева, Поли Генова, Михаела филева…Просто трябва композиторите да пишат музика, която да оставя във времето“, заключава Милена Добрева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.