На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Фотографът Гаро Кешишян нареди във Варна откупени творби

Изложба от 58 сребърно-желатинови фотографии нареди в родния си град след София и Казънлък известният художник-фотограф Гаро Кешишян. Те заеха две от залите на Градската художествена галерия във Варна, като една се напълни с дръзки актови снимки.

„Тук трябва да има червена точка“, предупреди авторът, който от етични съображения е махнал две от фотографиите си, основните герои на които са известни от миналото варненски лица.

„Знаете ли колко е трудно да се сподели всяка от тези актови снимки с децата и близките си по-късно“, казва фотографът, удивен от смелостта, истиността и красотата на тези хора.

Фотографиите са вече  собственост на италианския колекционер, куратор и антрополог Серджо Попджанела, който с едноименната си фондация в продължение на 40 години управлява галерии със забележителна културна активност, включваща създаването на 132 изложби и издаване на 83 каталога. Италианският меценат открива таланта на Гаро Кешишян преди 15 години и откупува около 100 негови фотографии, повечето от които снимани преди три десетилетия, от различни периоди и от сериите „Старата леярна”, „Цигани”, „Строителни войски”. На почит в колекцията му са творбите от серията „Арменци”, които са показвани на фестивали във Венеция и други градове. Фотографиите идват в България от Италия и техният собственик ги е застраховал за 250 000 евро. Всяка от тях е на цена 2500 евро, далеч по-скъпа от тази при  откупуването й. Авторът  е направил всички копия, които собственикът сам решава къде да ги покаже и продава.

„Моите фотографии миришат на химия, а не на принтери“, казва Кешишян. Според него с един  бутон могат да излязат 1000 копия и да атакуват електронното пространство, но това не е класическата фотография.Някой да е направил 21 еднакви деца , така е и във фотографията  и всяко едно копие е като детето ти –различно, казва още той. И за себе си добавя : „…реших да подарявам очите си на другите, нищо повече. През това време обаче хиляди други продаваха всичко, което им попадне пред очите, включително и фотография. Е, нито станах търговец, нито стигнах до храма…”

Изложбата ще бъде показана до 8 септември и ще отпътува от  България. Без да знае, авторът я откри точно в Международния ден  на фотографията-19 август.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.