Фрагмент от древна флейта откриха археолози в "Провадия-Солницата"

Фрагмент от флейта от късния халколит са открили археолози в най-старото укрепено селище в Европа - "Провадия-Солницата" /5500 - 4300 г. пр. Хр./. За ценната находка съобщи ръководителят на екипа проф. Васил Николов при визитата на министъра на културата Боил Банов в археологическия обект.

При разкопките тази година са намерени още костна дръжка с медно шило от късния халколит, елементи от шлем, остриета на стрели от кост и артефакти, наподобяващи бумеранг и харпун. "Завършихме реставрацията на втората отбранителна система на обекта, която е строена около 4600 години пр. Хр. и продължихме работата по първата, която е най-стара - около 4700 г. пр. Хр., както и по долепена до стената къща, в която са запазени части от стена с рисунки от средния халколит", разказа Николов.

Министър Боил Банов коментира, че "Провадия-Солницата" е уникален обект без аналог в Европа, който трябва да се разработи и социализира. Достъпът до него ще бъде улеснен след довършването на магистрала "Хемус", добави Банов. Археолозите работят в древния солодобивен център от 2005 г.

За тази година Министерството на културата е отпуснало 30 000 лв. за "Провадия-Солницата", а община Провадия е осигурила чрез проект още 47 000 лв. за консервация, която се извършва ежегодно. Ще продължим да съдействаме за проучванията в обекта, заяви Банов. Той допълни, че през последните 2 г. средствата за археологически разкопки и реставрация са се увеличили от 1 млн. лв. на 3,5 млн. лв., като бюджетът за 2020 г. ще е още по-солиден, тъй като инвестициите в културното наследство са приоритет за правителството.

Коментари

Задължително поле