Туристи откриха опожарен автомобил

Проф. Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот Нетрадиционното представяне на сериозната творба бе в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Стефан Данаилов е излязъл от кома и е контактен

Тъща потроши колата на зет си, той си го върна Три автомобила с натрошени стъкла в Завет при семейна война

Нашествие на мушици в Разград и околностите Изяснява се видът и начините за борба с тях

Видин се включва в най-мащабната кампания срещу трафика на хора

Ново огнище на африканска чума по свинете в община Смядово

Николета Лозанова захвърли дрехите и задръжките (СНИМКА)

Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти

Задържаха 4-ма наркодилъри в прохода „Петрохан”

Варна домакинства за втори път състезание по медиация за ученици

Масови случаи на експлоатация на българчета в Солун

Топ полицай от Сливен става зам.-директор на МВР в Ямбол

Фен на Лейди Гага я събори от сцената (ВИДЕО)

Инспекторатът към ВСС влезе в Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция

Фрагмент от древна флейта откриха археолози в „Провадия-Солницата“

Фрагмент от флейта от късния халколит са открили археолози в най-старото укрепено селище в Европа – „Провадия-Солницата“ /5500 – 4300 г. пр. Хр./. За ценната находка съобщи ръководителят на екипа проф. Васил Николов при визитата на министъра на културата Боил Банов в археологическия обект.

При разкопките тази година са намерени още костна дръжка с медно шило от късния халколит, елементи от шлем, остриета на стрели от кост и артефакти, наподобяващи бумеранг и харпун. „Завършихме реставрацията на втората отбранителна система на обекта, която е строена около 4600 години пр. Хр. и продължихме работата по първата, която е най-стара – около 4700 г. пр. Хр., както и по долепена до стената къща, в която са запазени части от стена с рисунки от средния халколит“, разказа Николов.

Министър Боил Банов коментира, че „Провадия-Солницата“ е уникален обект без аналог в Европа, който трябва да се разработи и социализира. Достъпът до него ще бъде улеснен след довършването на магистрала „Хемус“, добави Банов. Археолозите работят в древния солодобивен център от 2005 г.

За тази година Министерството на културата е отпуснало 30 000 лв. за „Провадия-Солницата“, а община Провадия е осигурила чрез проект още 47 000 лв. за консервация, която се извършва ежегодно. Ще продължим да съдействаме за проучванията в обекта, заяви Банов. Той допълни, че през последните 2 г. средствата за археологически разкопки и реставрация са се увеличили от 1 млн. лв. на 3,5 млн. лв., като бюджетът за 2020 г. ще е още по-солиден, тъй като инвестициите в културното наследство са приоритет за правителството.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.