Франк-Валтер Щайнмайер е избран за президент на ФРГ

Франк-Валтер Щайнмайер

БЕРЛИН. От нашия кореспондент

Франк-Валтер Щайнмайер (61 г.) беше избран днес от Федералното събрание на първи тур за президент на Германия. При тайно гласуване за Щайнмайер бюлетина пуснаха 931 имащи право на глас при необходими 631 бюлетини.

Четиримата му конкуренти, издигнати от крайната левица Ди Линке, антиевропейската партия Алтернатива за Германия, Свободни избиратели и Партията на пиратите  събраха съответно 128, 42, 25 и 10 гласа.

Изборът на доскорошния външен министър Щайнмайер за държавен глава беше предопределен. Кандидатурата му беше издигната от неговата Германска социалдемократическа партия и подкрепена от Християндемократическия съюз на кацлерката Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз, както и от либералите от Свободната демократическа партия. Общият брой на техните представители в сегашното Федерално събрание е 959 от общо 1260 души. За избор на държавен глава се изскива просто мнозинство – 631 бюлетини.

По конституция Федералното събрание се свиква единствено за избор на президент. В него участват 630-те депутати в германския парламент - Бундестага  и още толкова представители на федералните провинции или общо 1260 с право на глас.

Пратениците от провинциите се определят от тамошните парламенти, но не е задължително всички да са политици. Така и при сегашния избор на президент участваха видни представители на науката, културата и спорта.

Сред тях бяха треньорът на националния отбор по футбол Йоахим Льов, попизпълнители, известни актьори, режисьори, представители на изобразителното изкуство и др.

Членовете на Федералното събрание се събират в пленарната зала на германския парламент - Бундестага, който пък заседава в Райхстага в Берлин. Тъй като са нужни двойно повече места, отколкото са тези за депутатите, се слагат допълнителни столове, използват се и трибуните за публика.

Франк-Валтер Щайнмайер ще положи клетва като президент на 18 март т. г., когато изтича мандатът на сегашния държавен глава Йоахим Гаук. Той отказа да се кандидатира за втори мандат поради напреднала възраст – 77 години, а при приключване на втори 5-годишен президентски мандат би бил на 82 г.

Коментари

Задължително поле