Франция блокира договор на ЕС с "Пфайзер" за доставка на 1,8 млрд. ваксини до 2023 г.

Франция отлага окончателното подписване от Европейския съюз на договор с американската компания "Пфайзер" и нейния германски партньор "Бионтех" за доставка на 1,8 милиарда дози ваксина срещу новия коронавирус на общността до 2023 година. Това съобщи германският вестник Die Welt, позовавайки се на дипломатически източници.

Според изданието договорът е трябвало да бъде одобрен от колегията на Европейската комисия миналата седмица, но това не се е случило. Единодушното одобрение е предпоставка за подписване на документа и предаването му на страните членки на общността. В много отношения причината за блокирането, според Die Welt, се дължи на позицията на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон в полза на увеличаването на капацитета за производство на ваксини на ниво ЕС. Бретон на заседание на Съвета на ЕК се противопостави на договора с "Пфайзер" и "Бионтех". Европейската комисия обаче отказа да потвърди тази информация.

Както вестникът пише, френският представител в комисията на ЕС за обществени поръчки за ваксини умишлено забавя процеса на договаряне. Претекстът е повтарящи се проблеми, технически въпроси и искания за разяснения. Според дипломатическия източник на вестника в ЕС Париж изглежда се стреми да премести производствените мощности във Франция, за да произвежда препарата, разработен от консорциума "Бионтех"/"Пфайзер". В същото време на територията на самата Франция, както напомня изданието, няма фабрики, произвеждащи сертифицирани ваксини на базата на иРНК.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа