Франция гласува окончателно данък на технологичните гиганти

Парламентът на Франция даде окончателно одобрение на данък върху големите технологични компании, съобщава Юронюз. Френският министър на финансите Брюно Льо Мер каза, че новият данък върху технологиите в страната е въпрос на национален суверенитет.

Гласуването във френския Сенат дойде само няколко часа след като американският търговски представител Робърт Лайтизър заяви, че неговата служба ще разследва данъка по същия закон, на който се основава администрацията на Тръмп за търговския си конфликт с Китай.

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер отхвърли разследването на САЩ в обръщение към френските сенатори преди гласуването. "Франция е суверенна държава. Тя взема суверенни решения по данъчните въпроси и ще продължи да взема суверенни решения по данъчните въпроси", натърти Льо Мер, като добави, че "споровете между съюзниците може и трябва да се решават без прилагане на заплахи."

"Вярвам, че е наша отговорност, ние, избраните хора, публичната власт, да избягваме появата на компании, които ще станат частни държави, които ще имат всички привилегии на държавите, без ограниченията и наблюдението, които вървят с това", каза той.

Някои страни от ЕС в момента работят по подобни мерки срещу "Фейсбук“, "Гугъл“, "Амазон" и др. колоси.

През април Австрия увеличи размера на планираните данъчни цели за технологични компании до 5% от 3% от приходите им от реклама в страната.

Френско-американският спор породи напрежение, тъй като двете страни участват в нов кръг от многостранни разговори под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за това как да се преразгледа системата на корпоративното данъчно облагане в дигиталната ера.

Франция и други европейски страни искат система, която да разпределя повече печалби от Силициевата долина върху техните територии за данъчно облагане. САЩ искат да избегнат разнородни едностранни данъци и да се противопоставят на мерки, насочени по-специално към цифровите компании.

Коментари

Задължително поле