Франция забрани ползването хидроксихлорохин за лечение на COVID-19

Лекарства, хапчета.

Националният регулатор на медицинските продукти на Франция забрани използването на лекарството хидроксихлорохин, малко след като посъветва практикуващите лекари да не го изписват, а гражданите да не го използват за лечението на COVID-19.

Този ход идва малко след публикация в списание The Lancet от 22 май, петък, която, позовавайки се на голямо проучване, постави под съмнение ползите от хидроксихлорохинът - лекарство срещу малария - за пациентите с COVID-19. Освен това проучването свързва използването на лекарството с повишен риск от сърдечни проблеми.

Министърът на здравеопазването Оливие Веран поиска от Националния съвет за обществено здраве през уикенда да преразгледа разрешението за употреба на лекарството при спешни случаи във Франция, както и предписването на хидроксихлорохин на хоспитализирани пациенти с COVID-19.

Освен това регулаторът за лекарствата обяви във вторник, че новите пациенти няма да бъдат включвани в 16-те клинични изпитвания на хидрохлорохин, които се провеждат понастоящем във Франция.

Решението идва малко след като Световната здравна организация обяви вчера че временно ще преустанови клиничните изпитания на лекарството от съображения за сигурност.

Коментари

Задължително поле