Франция започва масово тестване на деца за COVID-19 заради британския щам

Франция планира масово тестване за коронавирус на децата, за да спре разпространението на варианта на коронавируса, засечен първо във Великобритания, съобщи днес френският здравен министър Оливие Веран, цитиран от ДПА.

Създадохме протокол, който има за цел тестването на до един милион деца и учители на месец, което е огромна цифра, каза Веран пред Франс прес. Вирусът изглежда се разпространява по-бързо сред децата, отбеляза министърът, допълвайки, че тестването би трябвало да започне на шестгодишна възраст, когато за това има основания.

Във Франция напоследък бяха установени няколко случая на мутиралия щам, за който се предполага, че е значително по-заразен от други форми на вируса. Новият щам беше открит например в южния град Марсилия и в района на Париж, информира БТА. Властите предупредиха, че този вариант е опасен и призоваха за допълнителни ограничителни мерки.

Във Франция, която е с население от около 67 милиона души, досега са регистрирани около 69 000 смъртни случая, свързани с КОВИД-19, а заразените с коронавирус са над 2,8 милиона.

Коментари

Задължително поле