Франция иска защитата на електронните съобщения да отпадне

Срещу кодирането на електронни послания, което широко се ползва от ислямистки екстремисти за планиране на нападения, трябва да води борба на международно ниво, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов, предаде „Ройтерс”.

Той поиска помощ от Германия за превръщането на френското искане в глобална инициатива. Казньов ще се срещне с германския си колега Томас де Мезиер на 23 август в Париж и двамата ще обсъдят европейска инициатива, която да доведе до международен план за действие.

Френските разузнавателни агенции се затрудняват при прехващането на посланията на ислямистките екстремисти, които все повече се преориентират от социалните медии към кодирани пощи като „Телеграм”, информира БТВ.

Казньов не коментира дали е търсен контакт със самите платформи за електронна комуникация.

Мъжът, който уби френски свещеник в името на "Ислямска държава" миналия месец, често е общувал с десетки последователи в приложението „Телеграм”, което е широко употребявано в Близкия изток, Централна и Югоизточна Азия и Латинска Америка.

„Телеграм” се рекламира като изключително сигурно средство за предаване на послания, тъй като предлага закодиране от началната до крайната фаза. Подобна услуга предлагат и други компании като „Фейсбук” с приложението си „УатсАп”.

Коментари

Задължително поле