Франция и съюзниците ѝ предлагат нов механизъм, който да определя кой носи вина за използване на химически оръжия

Снимка: Архив

Трийсет и три страни от Европа, Африка, Азия и двете Америки вчера призоваха спешно да се свика пленарна сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), за да предложат нов механизъм за определяне на виновниците за атаки със забранени оръжия, предаде Ройтерс. В ООН усилията за налагане на нов начин на действие в тази област се провалиха.

Страните се събраха в Париж в рамките на лансирана през януари от Франция инициатива "Партньорство срещу безнаказаността". Нейната цел е да бъдат запазени доказателствата за химически нападения, да се установи кой носи отговорността за тях и да се наложат санкции.

Франция иска страните от инициативата да подкрепят създаването на нов механизъм в ОЗХО, за да може организацията да определя кой носи вината за нападения, извършени със забранени оръжия, казаха френски дипломати. В заключителното комюнике от срещата в Париж се изразява съжаление, че важни международни организации още не са приели мерки за определяне на вината на извършителите на такива атаки.

Париж предприе тази инициатива след предполагаемата газова атака, извършена през април от сирийските правителствени сили източно от Дамаск. Русия и Сирия отрекоха да е имало такава атака, отрекоха също, че бавят инспекциите или са подправили улиците.

Призовавайки Русия да преразгледа съпротивата си срещу създаването на нов механизъм, 33-те страни призоваха за специална среща на всичките 192 страни членки на ОЗХО през юни. На нея ще бъде предложен новият механизъм, разработен от Париж. Не е ясно обаче дали инициативата, на която вероятно ще се противопоставят Русия и Иран, ще спечели необходимите две трети от гласовете. Последните месеци Париж е обсъждал тази идея с най-близките си съюзници - Великобритания, САЩ и Германия. Сега ОЗХО може само да установи дали е имало химическо нападение, но не и кой го е извършил.

Вниманието към проблема се изостри заради увеличаването на случаите с използване на нервнопаралитични вещества, забранени преди двайсет години с международен договор. Сред тях са убийството на полубрата на Ким Чен-ун на летището на Куала Лумпур през февруари 2017 г. и покушението срещу двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа