Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Снимка: Архив

Франция не признава провеждането на избори за президент на Русия на Кримския полуостров четири години, след като Русия анексира територията от Украйна, което беше определено от запада като незаконно действие, предаде БГНЕС.

„Предизвикателствата по границите със сила противоречат на международното право, включително ангажиментите, поети от Руската федерация", се казва в изявление на френското външно министерство. "Франция не признава организирането на избори за руски президент днес в Крим", допълва изявлението, когато руснаците гласуват по време на избори, засенчени от сериозно противоречие с Британия и нейните съюзници за отравянето на бивш руски двоен агент в Англия.

Днешният ден отбелязва точно четири години, откакто президентът Владимир Путин подписа договор за обявяване на Крим за част от Русия, след като пое контрола над бившата съветска територия след отстраняването на подкрепян от русия президент в столицата на Украйна Киев. Това са първите президентски избори в Русия след анексирането, което подтикна проруските бунтовници в източната част на Украйна да вдигнат оръжие срещу държавата, предизвиквайки конфликт, който доведе до смъртта на повече от 10 000 души. "Четири години след незаконното анексиране на автономната република Крим и (градът) Севастопол Франция остава твърдо привързана към пълното възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници", се казва във френското изявление.

Франция заяви, че е "обезпокоена от милитаризирането на полуострова и влошаването на състоянието на човешките права, особено по отношение на кримските татари", мюсюлманско етническо малцинство, което най-вече се противопоставя на анексирането. Изявлението добави, че френският външен министър Жан-Ив Ле Дриан ще пътува до Украйна следващата седмица, за да обсъди ситуацията в Крим и Източна Украйна с прозападното правителство на бившата съветска република.

Коментари

Задължително поле