Франция отзова посланика си в Турция заради конфликт между двете държави на религиозна основа

Париж отзовава своя посланик в Анкара, след като държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува политиката на Еманюел Макрон по отношение на исляма и заяви, че френският президент се нуждае от „психическо лечение“, предава Bloomberg.

"Подобни ексцесии и грубости от страна на Ердоган са неприемливи", подчертаха в изявление от Елисейския дворец, като поясниха, че за първи път отзовават дипломат от Турция. „Настояваме Ердоган да промени курса на своята политика, защото той е опасен“, добавиха те. 

Напрежението между Франция и Турция ескалира в последно време. Макрон отдавна критикува Ердоган - от намесата му в либийската гражданска война до ролята му в спора за Нагорни Карабах и стремежа му да извършва сондажи в Източното Средиземноморие.

Коментарите на турския лидер бяха отправени след убийството във Франция на учител от ислямист, последвано от обещанието на Макрон да предприеме сериозни мерки срещу радикалния ислям. Според изявлението Ердоган не е изпратил съболезнования или предпложение за подкрепа на Париж след убийството.

 

Коментари

Задължително поле