Франция разработва боен лазер за борба със сателити

Франция планира да разработи антисателитни лазерни оръжия, обяви министърът на отбраната, като изложи новата военна стратегия на страната за космоса.

“Ако нашите спътници са застрашени, ние възнамеряваме да ослепим тези на нашите противници”, обясни Флоранс Парли. “Запазваме си правото и средствата да можем да отговорим: това може да означава използването на мощни лазери, използвани от нашите сателити или от патрулиращи нано-спътници”, каза министърът, предаде БГНЕС.

Понастоящем се изчислява, че около 2000 активни спътника обикалят около Земята, най-вече за да бъдат ползвани за търговски комуникации, но също така и следене на времето и за шпионаж.

Експерти отбелязват, че САЩ, Русия и Китай са способни да унищожат вражеските сателити, използвайки ракети, изстреляни от Земята, а вероятно и предизвиквайки съзнателно сблъсъци.

Представител на НАТО каза пред Франс прес миналия месец, че не е известно да има разположени в орбита оръжия с космическо базиране, но нараства загрижеността от „засилващото се агресивно поведение“ на Китай и Русия.

През март Индия разруши един спътник с ракета.

Френският президент Еманюел Макрон обяви на 13 юли намерението си да създаде френско командване на космическите сили.

Коментари

Задължително поле