Франция съветва: Не говорете по улиците

Френските здравни власти съветват да се избягва говоренето на публични места, особено в обществения транспорт, като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Мярка срещу разпространението на коронавируса

Препоръчват да се носят хирургически маски

Социалната дистанция се увеличава на 2 метра

Да се избягва говоренето - лично между хората или по телефона, на публични места и особено в обществения транспорт. Такава препоръка отправиха френските здравни власти като мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Разговорите трябва да се избягват дори и когато хората носят предпазни маски. Препоръката се отнася специално до транспорта, защото често в него не е възможно да се спазва достатъчна социална дистанция. За момента това е само съвет от страна на здравните власти и приказването на обществени места няма да се наказва.

Също препоръчителна е още една нова позиция на здравните власти - да не се носят домашно изработени маски от плат, тъй като те не осигурявали нужната защита, особено от новите, по-заразни варианти на COVID-19. През март м. г. платнените маски бяха представени като алтернатива на медицинските, които по това време бяха в краен дефицит. Сега обаче съветът е да се ползват само три вида маски - хирургическа, FFP2 и такива от плат, но направени по първа категория защита (филтриращи 95% от разпръскваните частици).

Препоръката за маските е критикувана от Френската академия по медицина, според която липсват доказателства, че обикновените предпазни средства от плат не предоставят достатъчна защита.

Същевременно властите признават, че ако бъде въведен задължителен стандарт за категорията защита на маските, спазването му ще бъде трудно за изпълнение, тъй като няма как полицията да доказва качеството на маските при проверка.

Париж освен това въведе и ново правило за социална дистанция, която вече трябва да е 2 метра, вместо досегашните поне 1 метра.

Коментари

Задължително поле