Французи вземат АЕЦ „Белене”

Френските компании "Електрисити дьо Франс" и "Веолия" искат да строят АЕЦ „Белене”. Това научи „Труд” от свои източници. Че има западен инвеститор за атомната централа, разкри бившият енергиен министър Румен Овчаров, който е обвинен за безстопанственост по делото за АЕЦ “Белене”.

В момента има инвеститор, който е готов да построи точно по такъв начин, по който премиерът иска, заяви Овчаров пред Нова телевизия. Той обаче отказа да обяви името на компанията, защото това било работа на министър Теменужка Петкова. Според него нарочно никой във властта и министерството "не си мърда пръста".

"Не идва от изток, идва от запад и никак не е лош инвеститорът, ако някой наистина не иска да харчи парите на държавата", коментира още бившият енергиен министър.

Има проявен нов инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ "Белене", обявиха през юли енергийният министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев, но отказаха да дадат подробности.

Тогава премиерът Бойко Борисов коментира, че ядреният проект може да се реализира чрез приватизация. Това беше един от вариантите, представени от кабинета за решаване на проблема с поръчаното на Русия, но неплатено оборудване за АЕЦ „Белене”.

Затова руската „Атомстройекспорт” осъди Националната електрическа компания да плати 620 млн. евро.

Руската страна се съгласи до опрости лихвите по дълга, но за целта НЕК трябва да извърши пълно плащане към „Атомстройекспорт” до 15 декември тази година. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова става въпрос за 167 000 евро на ден, които се трупаха на сметката на Националната електрическа компания.

Дъщерното дружество на френската „Веолия” вече оперира у нас. „Веолия вода” притежава 58 на сто от концесионера на столичното ВиК - “Софийска вода“.

Държавният електроенергиен доставчик „Електрисите дьо Франс“ пък купи през 2015 г. френския гигант в ядрената енергетика „Арева“. Компанията беше част от консорциума, в който влизаше руската "Атомстройекспорт" и немската „Сименс” и който трябваше да строи АЕЦ "Белене".

 

85% от ЕДФ са на държавата

„Електрисите дьо Франс“ (ЕДФ) е френска енергийна компания, като 85% от нея са собственост на държава. Създадена преди 70 г. и базирана в Париж, ЕДФ регистрира печалба за 2014 г. в размер на €3,7 млрд., а към настоящата година разполага с активи от 303 млрд. евро. Нарежда се сред най-големите производители на електроенергия в света с над 150 000 служители. Във Франция разполага с 58 активни ядрени реактора.

Фирмата има 179 000 служители в 48 страни

„Веолия“ е френска мултинационална корпорация с основна дейност в управлението на водите, обществения транспорт и енергийните услуги, по-рано известна като „Вивенди“. Основана е през 1853 г. в Париж, като печалбите й за 2015 г. са €580 млн, а активите са на стойност над 50 млрд. евро. По-голямата част от приходите й идват от Франция. Има 179 000 служители в 48 държави.

 

 

Коментари

Задължително поле