Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Започна сезонът на санирането (СНИМКИ)

Комшия облече нощницата на съседа и легна в леглото му

Освободиха майката на близнаците, баба им поискала да ги гледа

Деветнайсет деца пострадаха при катастрофа с училищен автобус в Германия

Бойко Борисов: Предоставихме на Саудитска Арабия предложения за инвестиционни проекти (СНИМКИ) Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

Заработи първият паркинг автомат във Велико Търново Стоманените устройства черпят енергия от светлината и са на пет езика

Осъдиха църковен настоятел, присвоил близо 1000 лв. Парите били от рента на църковни земи

Най-малко 24 жертви при нови въздушни удари в Източна Гута

Французи вземат АЕЦ „Белене”

Френските компании “Електрисити дьо Франс” и “Веолия” искат да строят АЕЦ „Белене”. Това научи „Труд” от свои източници. Че има западен инвеститор за атомната централа, разкри бившият енергиен министър Румен Овчаров, който е обвинен за безстопанственост по делото за АЕЦ “Белене”.

В момента има инвеститор, който е готов да построи точно по такъв начин, по който премиерът иска, заяви Овчаров пред Нова телевизия. Той обаче отказа да обяви името на компанията, защото това било работа на министър Теменужка Петкова. Според него нарочно никой във властта и министерството “не си мърда пръста”.

“Не идва от изток, идва от запад и никак не е лош инвеститорът, ако някой наистина не иска да харчи парите на държавата”, коментира още бившият енергиен министър.

Има проявен нов инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ “Белене”, обявиха през юли енергийният министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев, но отказаха да дадат подробности.

Тогава премиерът Бойко Борисов коментира, че ядреният проект може да се реализира чрез приватизация. Това беше един от вариантите, представени от кабинета за решаване на проблема с поръчаното на Русия, но неплатено оборудване за АЕЦ „Белене”.

Затова руската „Атомстройекспорт” осъди Националната електрическа компания да плати 620 млн. евро.

Руската страна се съгласи до опрости лихвите по дълга, но за целта НЕК трябва да извърши пълно плащане към „Атомстройекспорт” до 15 декември тази година. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова става въпрос за 167 000 евро на ден, които се трупаха на сметката на Националната електрическа компания.

Дъщерното дружество на френската „Веолия” вече оперира у нас. „Веолия вода” притежава 58 на сто от концесионера на столичното ВиК – “Софийска вода“.

Държавният електроенергиен доставчик „Електрисите дьо Франс“ пък купи през 2015 г. френския гигант в ядрената енергетика „Арева“. Компанията беше част от консорциума, в който влизаше руската “Атомстройекспорт” и немската „Сименс” и който трябваше да строи АЕЦ “Белене”.

 

85% от ЕДФ са на държавата

„Електрисите дьо Франс“ (ЕДФ) е френска енергийна компания, като 85% от нея са собственост на държава. Създадена преди 70 г. и базирана в Париж, ЕДФ регистрира печалба за 2014 г. в размер на €3,7 млрд., а към настоящата година разполага с активи от 303 млрд. евро. Нарежда се сред най-големите производители на електроенергия в света с над 150 000 служители. Във Франция разполага с 58 активни ядрени реактора.

Фирмата има 179 000 служители в 48 страни

„Веолия“ е френска мултинационална корпорация с основна дейност в управлението на водите, обществения транспорт и енергийните услуги, по-рано известна като „Вивенди“. Основана е през 1853 г. в Париж, като печалбите й за 2015 г. са €580 млн, а активите са на стойност над 50 млрд. евро. По-голямата част от приходите й идват от Франция. Има 179 000 служители в 48 държави.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Само да ми гарантират цена на тока 220 лв/МВч както в Англия и аз ще инвестирам.

  2. Французите не са по-добри колонизатори от руснаците.Знаем техните “грижи” в колониите
    им,както и резултатите в Софийска вода.Те са невероятни грабители.

    1. Интересно какво знаем за грижите им в колонийте? Аз знам, че са построили железници които се използват и до днес… пътища… и са обявили всички роби за граждани на републиката.

  3. ”ТИХОМЪЛКОМ ПРОДАДОХА ДЪРЖАВАТА.ЗА ВСИЧКИ КАТО ТОЗИ САМО ЕДНО…ОГЪН!” Абсолютно верно казано! Дори и в т нар, развити капиталистически държави има повече държавна собственост отколкото сега в България. И кой ще гушне паретата от франсетата? Кой между другото продава АЕЦ Белене? Нали то беше държавно? Или не е било и некой го е построил с неговите лични парета? АЕЦА си остава на България и на Българите.. И какъв премиер продава?:)) Аеца не е собственост на предателя премиер, а и той е вече в оставка, в затвора, за продаване на интересите на България, така че всичко, което предател/престъпник бб е ”наредил”се анулира. Плюс енергийния сектор се национализира. И стига ”приватизации”молим..Крадохте достатъчно…

  4. Каквото и да дрънкате и плюете , е без особено значение . Румен Овчаров е най-добрият спец в България по юридическите проблеми на ядрената енергетика в България . Основните плюнки по проекта АЕЦ “Белене” от страна на всички плювачи , бяха срещу , цената / 6 млрд. евра/ , срещу необходимостта от нова АЕЦ . Обаче истинската причина е , че проектът е руски ! Оказва се , че може да се строи 7 блок в Козлодуй – значи не е излишна ел.енергията – ама от американската фирма ; оказва се , че този 7-ми блок е на приблизителна цена колкото двата реактора за АЕЦ “Белене” – ама щом е американски , значи може . Преди 4 години Боко обявява , че АЕЦ ” Белене ” е жизнено необходима , обаче идва в България Хилава Клинтън , набива му канчето и тоя негодник веднага изпълнява заповедта – отказ от АЕЦ-а , отказ от “Южен поток” – защото са руски , а не защото са неизгодни . Не можахте и няма да докажете кражби от страна на Румен Овчаров – просто не е краднал , това не е Боко и бандата му .

  5. Орешарски отказа “Южен поток” , стига с тези опорни точки за Бойко !

Отговорете