Френската художничка Рада Цанкова с изложба в България

„Временно“ е нарекла изложбата си Рада Цанкова, която ще може да видим от 12 април до 5 май в галерия Ракурси. Рада Цанкова е родена през 1975 в София, дъщеря на композитора и барабанист на "Щурците" Петър Цанков и на художничката Вени Кантарджиева. Завършва Академията за изящни изкуства в Париж, където живее и работи до днес. Носителка е на много награди, автор е на много самостоятелни изложби.

Поетични, изтънчени, вибриращи с нежна светлина са виденията на художничката, претворени в картините й. Първият цикъл картини е създаден по време на пандемията в ателието й в Живерни, недалеч от къщата на Клод Моне. В тях е уловена неповторимата красота на Нормандия, нейните вълшебни цветове, величественият силует на река Сена, във водите на която се отразява смяната на сезоните. „Изолацията се оказа креативна, думите на американския поет Хенри Дейвид Торо бяха в мислите ми : „... едва когато загубиш света, започваш да намираш себе си, да разбираш къде си в безкрайното богатство на връзките ни с хората...“, казва Рада Цанкова. 

Есауира, градът на ветровете, както го наричат в Мароко, е  вдъхновил втория цикъл картини, които носят усещане за слънце и горещ пясък, безкраен простор, вятър и стихия, за вечност. „Временно сме тук, с ясното съзнание за шанса да уловим този ценен миг - Живота“, казва Рада Цанкова. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура