Футболистите на Верея станаха студенти във ВТУ

Играчите, треньорите и мениджърите на отбора ще учат „Педагогика на обучението по физкултура“

Футболистите от старозагорския тим "Верея" станаха студенти във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Представителите на родния футбол ще учат „Педагогика на обучението по физкултура“. Това съобщи в четвъртък зам. ректорът на ВТУ проф. Стоян Буров.

Той допълни, че тази година има засилен интерес към специалността. 150 първокурсници по държавна поръчка и платено обучение са приети вече в нея и сред тях са футболистите на „Верея“, заедно с треньори и мениджъри на отбора.

Популярността на професията нараства и заради това, че завършилите я могат да бъдат не само учители, но и да работят като треньори, мениджъри и други спортни специалисти, допълни проф. Буров. Той каза, че студентите от всички курсове по физическо възпитание и магистрите по спортна педагогика вече са около 500 във ВТУ.

Освен футболистите от Стара Загора, студент във ВТУ е и националният състезател по волейбол Преслав Маринов. Той също е първокурсник тази година.

1414 първокурсници вече са се записали във ВТУ. Това означава, че до този момент, след излизане на първото класиране, държавна поръчка е изпълнена на 80 %.

vtu1

Второто класиране ще бъде оповестено на 16 юли и приетите студенти могат да се запишат в рамките на 17-19 юли. На 20 юли ще станат ясни останалите свободни места и от 23 юли ще започне тяхното попълване. Университетът ще работи цяло лято без прекъсвани, защото от 23 юли всеки ден във вуза ще бъдат провеждани тестове по български език и история за кандидат-студенти в платената форма на обучение. Досега записаните студенти за платено обучение, са 294.

От великотърновския ВУЗ отчитат бум на млади хора, които искат да учат Българска филология. Това е една от специалностите, в която местата вече са запълнени. Попълнени са бройките за право, психология, журналистите, както и специалностите с английски език.

Много трудно обаче е времето за математиката. И тази година нито един кандидат-студент не е подал заявление, че иска да учи приложна математика. Момчетата и момичетата предпочитат софтуерно инженерство и педагогика на обучението по математика. Тази специалност от години едва съществува, но сега интересът към нея е изключително засилен.

ВТУ приема заявления и за обучение в магистърските програми. Срокът за първата сесия е изтекъл, но втората сесия започва на 16 юли и продължава до края на август. След това от 3 до 27 септември университетът отново ще приема документи за магистърските си програми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони