Хабиб оставя боевете, ще се занимава със селско стопанство

Хабиб Нурмагомедов, шампион на UFC в лека категория,  отхърли възможността да се върне в октагона. В края на октомври Дагестанския орел записа 29-та победа, като отказа във втория рунд Джъстин Геджи (САЩ), а след това обяви, че прекратява кариера.

„Можеш да се биеш и до 40 години, но трябва да имаш цел – казва Хабиб. – Имах цел да стигна до върха и я постигнах. Там вече за мен няма състезателен интерес.”

Сега приоритет за шампиона е образованието. В момента Хабиб учи задочно в Руския икономически университет „Плеханов” и сериозно се е захванал със селско стопанство и земеделие.

„Иска ми в следващите 5 години повече време да отделя на образованието си - да защитя дипломна работа, магистратура – разкрива 32-годишният Нурмагомедов. – Купих овце, имам още бикове за угояване, крави. Занимавам се със селско стопанство и иска ми се да се развивам в тази посока. Не бих казал на световно ниво, но и аз някога в спорта съм започвал с тренировки.”

През месец юли шампионът обяви, че има намерение и да довърши строителството на всички спортни обекти в Дагестан, започнати от неговия баща и треньор Абдулманап. Тогава от коронавирус почина Нурмагомедов-старши, едва на 58 г.

Всъщност Дагестанския орел направи само един мач в отсъствието на своя баща, който убедително спечели миналия месец. А с това защити и титлата си в лека категория  и се оттегли непобеден в ММА след 29 двубоя. Като аргумент за решението си Хабиб изтъкна желанието повече време да прекарва със семейството си, и най-вече с майка си.
А на среща с младежи в дагестанския град Дербент шампионът получи медал с надпис: Най-добрата майка.

Коментари

Задължително поле