Хаджигенов с нездрав интерес към оперативна информация на службите

Снимка: БНТ
Николай Хаджигенов

Адвокатът-депутат се възползва от позицията си на председател на временна парламентарна комисия, за да получи секретни данни за подсъдими и обвиняеми клиенти

Депутатът Николай Хаджигенов проявява нездрав интерес към оперативна информация на службите и висящи дела срещу известни обвиняеми и подсъдими лица, сред които и Васил Божков. Хаджигенов, който упражнява адвокатска професия, се е възползвал от позицията си на председател на Временната парламентарна комисия, „разследваща“ сблъсъците между полицаи и хулигани в центъра на София на 02 септември 2020 г., за да засипе специалните служби с искания за предоставяне на информация, включително събрана със специални разузнавателни средства.

Адвокатът-депутат формално се интересувал какви оперативни данни за „протестиращи граждани“, но покрай това поискал достъп и до висящите разследвания и събраните със СРС-та материали срещу укриващия се в Дубай Васил Божков. Последното – 19-то обвинение срещу Божков стана известно преди две седмици, когато се разбра, че е привлечен в качеството на обвиняем като организатор на престъпна група, целяща да окървави миналогодишните демонстрации в столицата. А само преди дни стана известно, че Хаджигенов вече не е адвокат на сочената за близка до Божков бивша певица Лиляна Деянова – Лилана. Тя е подсъдима пред Специализирания наказателен съд за злоупотреби с еврофондове.

Очевидно Хаджигенов е предприел нова тактика, като вместо да ги защитава в съдебна зала, използва временната позиция в парламента, за да разбере какви са доказателствата на разследващите органи срещу клиентите му.

Липсата на разписани правила за лобизъм у нас дава възможност за проявеното от Хаджигенов безгранично любопитство. Но дори в настоящата ситуация, активно участвалият в замерянето с развалени яйца и тоалетна хартия на сградите на редица държавни институции през лятото на 2020 г. адвокат-депутат трябва да е наясно, че има изрично решение на Конституционния съд още от 2011 г. Тогава като противоконституционна е отменена разпоредба от Правилника на Народното събрание, според която депутатите са получили право на достъп до сведения, представляващи „следствена тайна“. Именно, защото в голямата си степен информацията в службите е „класифицирана“ и представляваща „следствена тайна“, то най-логично, макар и депутат, Хаджигенов да няма достъп до чувствителните данни. Решение № 9 отпреди десет години на конституционните съдии е взето, както, за да се гарантират правата на гражданите от „изтичане“ на информация от службите, както и, за да не се упражнява влияние над съответните разследващи и съдебни органи, които имат или биха имали отношение към събраната класифицирана информация.

Поведението на Хаджигенов не е изненадващо. Откакто прекрачи прага още на предходния 45-ти парламент, а и в настоящия, адвокатът-депутат лобира в защита на интереса на обвиняемите и подсъдимите му бивши, настоящи и вероятно бъдещи клиенти. Макар да има няколко висящи дела пред специализираните наказателни съдилища, Николай Хаджигенов е сред най-нетърпеливите депутати, искащи ликвидирането на спецправосъдието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения