Хазартните игри облагани по различен начин (обзор)

Директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев представи резултатите от проверки в Държавната комисия по хазарта. Снимка: Денислав Стойчев

Разминаването е поне 210 млн. лв.

Частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона

Различното облагане на държавното ТОТО и частните организатори на хазартни игри е ставало с указание на Държавната комисия по хазарта. Това стана ясно от думите на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев.

Българският спортен тотализатор е плащал данък в размер на 15% върху всички направени залози. Всички останали частни оператори са плащали данък от 20% върху получени такси и комисионни съгласно утвърдени от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) указания. На въпрос има ли нарушение Георги Начев заяви, че няма да тълкува закона. Но подчерта, че разликата в облагането е ставала благодарение на указанията на Държавната комисия по хазарта и тяхното тълкуване на закона.

Изявлението на директора на АДФИ Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси, гласи официална позиция на „Евробет” ООД и „Национална лотария” АД. За периода от 2014 г. до 2019 г. в хазната са внесени такси от хазарт в размер над 500 млн. лв. В допълнение директорът на АДФИ призова да се спрат спекулациите по темата, които уронват престижа на целия сектор. Както винаги сме заявявали, българските институции получават пълна подкрепа от нас в извършваните от тях проверки за установяване на безспорната истина, посочват от „Евробет” ООД и „Нацио­нална лотария” АД.

Поне 210 млн. лв. повече е можело да влязат в държавната хазна от такси за моментните лотарийни игри за периода 2014-2019 г., ако всички частни компании, организиращи хазарт, са плащали по правилата, по които това са правили от държавния Български спортен тотализатор, стана ясно от думите на Георги Начев. Изчислението е направено само за прогнозни стойности за приходите от моментните лотарии без да се включат останалите игри като например залози върху спортни състезания.

АДФИ е инициирала две инспекции в ДКХ. Първата е поръчана от финансовия министър Владислав Горанов на 16 декември 2019 г. В последствие Специализираната прокуратура става причина за втора проверка, която обхваща с една година по дълъг период - вместо от 2015 г., тя е от 2014 г. до 2019 г. Във втората проверка са включени и плащаните вноски за социално отговорно поведение на организаторите на хазартни игри.

 

По разследване на конкурентни дружества

Спецпрокурори иззеха документи от комисията по хазарта

] Наблюдаващият спецпрокурор Ангел Кънев и шефът на Специлизираната прокуратура си тръгнаха от сградата на Комисията по хазарта без коментар.<br />Снимка: Булфото
Наблюдаващият спецпрокурор Ангел Кънев и шефът на Специлизираната прокуратура си тръгнаха от сградата на Комисията по хазарта без коментар.
Снимка: Булфото

Разследващи спецпрокурори влязоха изненадващо в канцелариите на Държавната комисия по хазарта. След няколко часа екипите си тръгнаха, като изнесоха кашончета с иззети документи и отказаха каквито и да е коментари пред медите.

Следствените действия са ръководени от наблюдаващия спецпрокурор Ангел Кънев и шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

По непотвърдена официално информация, иззетите документи са свързани с образуваното на 20 декември м. г. дело изнудване и заплаха с убийство. Тогава от спецпрокуратурата обявиха, че по разследването ще бъде проверявана дейността на няколко дружества - „Ефбет” ООД, „Еврофутбол” ООД, „Ефбет Партнерс”, „Нове Холдинг” АД, и „Еврофутбол Лимитед”.

Ще се установява дали са извършвали нарушения на закона, правени ли са им ревизии, санкционирани ли са и какви мерки са взети от държавната институция.

Коментари

Задължително поле