Хакери пуснаха безплатен транспорт в Сан Франциско

Общинската транспортна агенция на Сан Франциско стана жертва на хакерска атака, която позволи на жителите да пътуват безплатно в градския транспорт през уикенда, предаде Би Би Си. Киберпрестъпниците поискали откуп от 100 биткойна (виртуална валута - б.р.), което се равнява на около 70 000 долара, за да възстановят работата на системата.

Ударът бил насочен срещу всички терминали за продажба на билети, които “отказали” да таксуват гражданите. Засегнати били и компютрите на агенцията, база данни с изгубени вещи и пощенските сървъри. В резултат властите се принудили да изключат всички машини за билети и да позволят безплатен транспорт.

На екраните на автоматите за билети било публикувано съобщение, че всички данни на компанията са криптирани, като е оставен имейл за обратна връзка, регистриран в “Яндекс” - руска интернет компания, която има търсачка, аналогична на Гугъл.

В неделя бе възстановена нормалната работа на изключените заради атаката около 2000 автомата за билети, но не бе ясно дали са отстранени проблемите от други пробиви на хакерите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка