Хакери точат ножа за евроизборите според ГЕРБ

Вицепремиерът Томислав Дончев пред „Труд”: Отвсякъде могат да ни атакуват

Обработката на резултатите е изолирана от Интернет

Експерти от службите за сигурност увериха, че са взети необходимите мерки

Нормално е не само да очакваме, но да сме готови за всякакви тип опити за зловредно вмешателство в изборния процес, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Според него „няма изборен процес, за който да не може да бъде направен опит да бъде „ударен”. Дончев припомни, че е имало предишни атаки на избори и даде пример с 2015 година.

„Тогава имаше изключително мощна атака, опит да бъде спрян изборният процес”, припомни той.

Ден по-рано председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов каза следното: „Убеден съм, че Русия ще се намеси в изборите в България. Виждам какво се случва в държавите от ЕС. Какви са притесненията. В някои от министерствата в държавите членки се създадоха специални звена, които да работят точно за тази пропагандна дейност, която правят”.

През 2015 година за пръв път у нас е направен опит за най-мащабната хакерска атака в историята на изборите. Пред „Труд” вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че става дума за т.нар. DdoS атака, на която са били подложени сайтовете на Централната избирателна комисия и Министерството на външните работи.

Тогава, в деня на местните избори на 25 октомври, когато българите гласувахме и на национален референдум „за” или „против” електронен вот, сайтовете на ЦИК и на външно министерство бяха подложени на атаката от тип „отказ от услуга”. От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията излязоха със специално съобщение, че „Информационно обслужване” се справя „с безпрецедентна по своя мащаб хакерска атака”.

Оказа се, че към ЦИК са направени над 530 млн. заявки в рамките на 10 часа, а една четвърт от тях са от видими IP адреси от Виетнам, Турция и САЩ. В самото начало на атаката са отчетени над 65 млн. едновременни потребителски сесии към портала на ЦИК. Експерти твърдят, че това е все едно едновременно 65 млн. потребители да се опитат да влязат в страницата на ЦИК в един и същи момент.

Дистрибутираните атаки от такъв тип се осъществяват чрез дистанционен контрол на милиони компютри, които са предварително заразени със зловреден софтуер, който може да се активира едновременно и да насочва заявки към избрани цели.

„Обикновено подобен вид злонамерени действия биха могли практически да са от всяка точка на света – от Азия, от Америка ... почти е невъзможно да се стигне до първоизточника”, коментира Томислав Дончев.

На въпрос на „Труд” дали вече са водени междуправителствени разговори на ниво експертни групи за сигурността на предстоящите европейски избори, вицепремиерът Дончев отбеляза лаконично: „Много действия са предприети по отношение на сигурността на изборния ден, но сами разбирате, че голяма част от тях представляват класифицирана информация”.

От Информационно обслужване обясниха пред „Труд”, че инфраструктурата, извършваща компютърната обработка на резултатите „е изцяло физически изолирана от Интернет”. Така всички действия върху „публичната инфраструктура нямат и не могат да имат влияние върху процесите по обработка на секционните протоколи, както в 265-те общини в България, така и в централният изчислителен пункт в ЦИК”.

”Трябва да се чувстваме защитени. Предприети са мерки за защита, както цялостно, така и за всяка една институция по отделно”, казаха експерти от службите за сигурност.

 

Посланик Анатолий Макаров:

Българският народ определя кого да прати в Брюксел

Цветанов няма основания да говори за намеса на Русия в евроизборите

Кръстина Маринова,

ТРУД,Варна

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов няма никакви основания да говори за намеса на Русия в предстоящите евроизбори в България. Това е право на вашия народ да определи и да изпрати тези, които да го представляват в ЕП. Това каза във Варна посланикът на Русия Анатолий Макаров по повод думите на Цветанов за хибридна война, която води Русия в последните 3-4 години у нас. Във връзка с протеста срещу президента Румен Радев и че Русия му е повлияла за позицията му по отношение на Венецуела Макаров каза :” Президентът Румен Радев е напълно самостоятелен политик, който сам си взема решенията и носи отговорност за тях”. Дипломатът посочи, че отдавна не се е виждал с държавния глава. Той припомни, че позицията на Русия е, че във Венецуела има опит за преврат, но в страната трябва сами да си оправят проблемите.

”Социалната ситуация във Венецуела е много сложна. В страната има много нефт и проблемите са свързани с него. На мнозина не им харесва режимът, който е сега. Но излезе председателят на парламента Хуан Гуайдо и каза: аз съм новият президент, защото американците ме поддържат”.

Трябва да има условия и подготовка за визита на президента Путин в България, каза в отговор на въпрос на Труд” руският посланик. Той подчерта, че се изисква много сериозна подготовка за такова посещение, при което могат да се обсъдят двустранни проекти, но такива документи все още няма. Дипломатът не скри голямото си учудване, че сега -след 4 години, се повдига въпрос за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев във връзка със случая ”Скрипал”. Непонятно ми е да се прави това, точно когато се оправят отношенията, винаги се намира нещо, което да ги върне към изходните им позиции, каза Макаров.

Междувременно следобед от руското посолство публикуваха във фейсбук няколко отговора на Макаров, който обеща да отговаря на български граждани по случай Деня на дипломатическия работник.

На въпрос „Русия обича ли България”?, Макаров отговаря: „Много”!

Попитан някой в Русия „обръща ли внимание на всевъзможните декларации, мнения, изказвания от България спрямо РФ и нейните политики?”, посланикът отговаря: – Разбира се, че думите не минават незабелязано, и от тях до голяма степен зависи нагласа на ръководството на страната ни към развитие на руско-българския диалог. Въпреки това много добре разбираме, че често има разлика между политическите декларации и настроението на народа”.

 

Проф. Димитър Димитров, експерт от СУ „Св. Климент Охридски”:

Не вярвам, че външна намеса ще реши вота

Хибридна атака е общо понятие, очевидно е, че Русия не се въздържа, но в България има достатъчно доброволци или по призвание, или защото са платени. за т. нар. фалшиви новини.

Стандартният начин, по който Русия се намесва, е да генерира информационен поток, който да влияе на изборите. Подобни атаки със сигурност могат да повлияят на сегмент от гласоподавателите.

Сайта на ЦИК или сайта на външно министерство, може да бъда предмет на генериран натиск, защото смята, че имат пряко влияние върху изборния резултат.

Руската намеса в изборния процес в САЩ може да се отъждестви с генериране на новини в определени целеви общности, които в крайна сметка се оказват, че са помогнали на Доналд Тръмп.

Изборните резултати в България могат да се фалшифицират – най-простият начин е чрез избирателните списъци. В момента имаме толкова, колкото сме имали и през 1990 г. - между 250 000 и 300 000 имена, които присъстват и днес в списъците, не е ясно обаче до колко не е злоупотребено с тяхното наличие.

По повод, че Цветан Цветанов допуска намеса в изборите у нас от Русия ще коментирам, че Русия не е щастлива от развитието на събитията на Балканите, а българският Министерски съвет се ангажира от политика, която Русия не одобрява. Не вярвам обаче, че пряка руска намеса ще реши резултатите от изборите.

 

Цветозар Томов, ЦИК: Слуховете за фалшификации най-често са част от стратегията на партиите

Проблемът на местните избори през 2015 година най-вероятно се дължи на атака на сайта на ЦИК, тъй като той отказа да функционира за продължително време поради нелогично голямо претоварване.

В изборния ден в сайта на ЦИК се получат данни за избирателната активност, както и протоколи от изборния ден, които са достъпни след неговото приключване. В хода на деня за избор има комуникация с общинските избирателни комисии по най-различни въпроси в хода на деня – жалби, проблеми с неявили се членове на комисия и т.н.

„Информационно обслужване” са взели мерки за по-активна защита на сайта. Нашата работа е да реагираме на всяка нередност в избирателния ден, затова ще постараем изборите да протекат честно.

Слуховете за изборни фалшификации много често са елемент от предизборната кампания на играчите в изборите. Няма избори без нарушения, но категорично мога да кажа, че изборите в България се решават от избирателите. Никога не е имало такова натрупване на изборни нарушения, което да компрометира вота. Опитите за манипулации и грешките в протоколите натрупват отклонения, които са от порядъка на десети от процента на крайния резултат.

 

Скандал около възможна външна намеса

Трета година обвинения САЩ-Русия

Скандалът около възможната външна намеса на Русия в изборния процес в САЩ изначално избухна през октомври 2016 г., само седмици преди Доналд Тръмп да спечели вота за президент, след сигнали на различни агенции от американската разузнавателна общност. Твърдението, че е имало целенасочена външна интервенция от руска страна, бе на директора на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър през януари 2017 г. През май същата година американският прокурор Робърт Мюлер бе назначен за ръководител на специалното разследване за връзки на предизборната кампания на Доналд Тръмп с Русия.

Същевременно бе установено, че десетки милиони американци са били обект на насочена пропаганда по време на предизборната кампания посредством социалните мрежи, които легално предлагат закупуването на рекламни послания. (През пролетта на 2017 г. в скандала влезе и нов фактор – британската компания „Кеймбридж Аналитика” - която е търгувала с лични данни на потребители на социалната мрежа „Фейсбук” - както в контекста на избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, така и по време на предшествалият с няколко месеца референдум за Брекзит във Великобритания.)

За основен изпълнител на задачата по саботиране на американският изборен процес, разследващите органи в САЩ посочват базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет-изследвания, смятана за „фабрика за тролове”, директно свързана с Кремъл.

Коментари

Задължително поле