Хакери удариха британски болници с вирус

Няколко британски болници станаха жертва на кибератаки в петък, съобщиха здравните власти в страната. Болниците и най-вече отделите за "Спешна помощ" изпитват сериозни затруднения. На пациентите се препоръчва се при спешни случаи да не ходят в лечебните заведения, а първо да позвънят на съответните телефони - 111 или 999.

„Няколко организации към Националната здравна служба съобщиха, че са станали жертва на атака с т. нар. „рансомуеър“ - вирус който е активен докато не бъде изплатен откуп“, гласи изявление на службата. От Националното здравеопазване съобщиха, че са изключили цялата мрежа, за да могат да се защитят от нападението.

Лекари потвърдиха, че става дума за искане на подкупи, тъй като хакерите позволяват обратен достъп до компютрите, само ако бъде платена определена сума.

Британският национален център за киберсигурност оказва съдействие в разследването на инцидента, за който се смята, че е причинен от зловреден софтуер наречен „Уона декриптър“ (Wanna Decryptor).

Здравните власти заявиха, че на този етап няма доказателства за изтичане на лични данни на пациенти. Атаката не е насрочена конкретно срещу британската здравна система и е поразила организации от различни сектори.

Коментари

Задължително поле