Хамид Хамид, ДПС: При партийните субсидии 1 лв. е равно на 0 лв.

Хамид Хамид

Намаляването на партийните субсидии на един лев означава политическите сили да станат зависими от олигарсите. Това обяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид по БТВ.

"В случая едно е равно на нула - всяко намаляване на парите за партиите под 11 лв. означава, че партиите няма да могат да изпълняват функциите си - няма да могат да организират предизборни кампании, няма да могат да издържат структурите си. Затова ще подкрепим нула - за да последваме дивия популизъм на вносителите", коментира народният представител.

Хамид посочи, че не е обяснено на избирателите защо са нужни тези субсидии на партиите и за какво се харчат. Той допълни, че и това е причината на референдума през 2016 г. хората да гласуват парите да бъдат намалени.

"Най-голямото перо на всяка партия е медийното присъствие. От това намаляване най-много ще бъдат засегнати медиите", заяви Хамид и каза още, че депутатите не се страхуват от намаляване на заплатите, а от присъствие на олигарси в партиите.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС заяви, че след като субсидията е била фиксирана на 11 лв. на глас, се е изяснило финансирането на политическите сили у нас. "Целия Европейски съюз и Европа, без Швейцария държавата финансира партиите. Другият модел е американският с нула лева, но при регламентирани и проверени пари с дарения от физически и юридически лица", заяви Хамид.

Според Хамид Хамид предложението на ДПС за намаляване на ДДС-то върху хляба и лекарствата не е популизиъм, защото са обявили предложението си след изборите. "Ние търсим механизми, които да гарантират, че това намаляване ще се отрази на джоба на потребителя, а не на фирмите-търговци, затова правим консултации с браншовите организации", посочи депутатът.

Коментари

Задължително поле