Хамилтън изпревари Ален Прост

Люис Хамилтън ликува с пета световна титла във Формула 1, два кръга преди края на сезона. В Мексико пилотът на „Мерцедес“ завърши четвърти, но това му бе достатъчно, за да вдигне триумфално купата. Така британецът изпревари именития французин Ален Прост, който има с една по-малко, и се изравни по този показател с друга легенда – Хуан Мануел Фанджо (Аржентина). С най-много титли е германецът Михаел Шумахер – седем.

Хамилтън имаше аванс от 70 точки преди старта за Гран при на Мексико и за крайния успех му бе необходимо да завърши до седмо място, без значение от класирането на основния му конкурент Себастиан Фетел (“Ферари”). Германецът се надяваше да съкрати изоставането си, но голямата надморска височина на пистата (2285 м) му развали плановете. По време на цялата надпревара болидите на „Мерцедес“ и „Ферари“ не бяха сред лидерите.

Най-бърз по трасето бе звездата на „Ред Бул“ Макс Верстапен, който стартира силно, изпревари съотборника си Даниел Рикардо и не позволи Фетел да му отнеме победата. Пилотът на „Ферари“ завърши втори, което се оказа недостатъчно да измести от върха Хамилтън. А трети на стълбичката се качи Кими Райконен (“Ферари”).

„Усещането е невероятно – каза Люис. - Обичам „Мерцедес“ откакто бях на 13 години. Фанджо е ликувал с този тим пет пъти, сега и аз толкова пъти станах световен шампион – трудно е да повярвам!“

И призна, че гонката е била „ужасна“ за него и съотборникът му Валтери Ботас, финиширал пети.

„Добре стартирах но след това нещо стана – продължи британецът. - Имах проблеми с гумите, Валтери също. В крайна сметка гледахме само да финишираме.“

Тото Волф, шеф на „Мерцедес“, поздрави Люис. Но обяви, че има противоречиви емоции, защото тимът е направил слабо състезание. „Засега не знаем откъде идват проблемите с гумите, но трябва да ги отстраним, защото сме амбицирани да спечелим и титлата при конструкторите“, каза той.

Фетел: Шампионът може да се само един

Шампионът може да се само един и този сезон това е Люис – каза Себастиан Фетел, основен конкурент на Хамилтън. - Ще си извлечем поуки и най-важното е да направим правилните изводи. При нас работят талантливи специалисти и „Ферари“ има голям потенциал, който предстои да разкрием.

Германецът изрази задоволство, че със съотборника си Кими Райконен са се качили на почетната стълбичка, но бе разочарован от личния си резултат.

„Опитахме се да изпреварим Макс Верстапен, но имахме проблеми с гумите, а и той се оказа много бърз – продължи Фетел. - Но когато се затваря една врата се отваря друга. Надявам се да завърша сезона по най-добрия начин и да помогна за спечелването на титлата при конструкторите.“

Райконен пък призна, че класирането е било максимум за „Ферари“.

„Поздравявам Люис – каза финландецът. - Той най-добре от всички си свърши работата този сезон и заслужи титлата.“

Шампионът бе поздравен и от шефа на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Жан Тод.

„Скъпи Люис, добре дошъл в клуба на петкратните шампиони в компанията на великия Хуан Мануел Фанджо и Михаел Шумахер“, написа Тод в социалните мрежи.

----------------

От „Ред Бул“: Изпуснахме двоен триумф

Кристиан Хорнер, шеф на „Ред Бул“, изрази съжаление, че тимът е изпуснал двоен триумф в Мексико. Надпреварата бе спечелена от Макс Верстапен, но другия пилот на тима – Даниел Рикардо получи повреда в двигателя и отпадна малко преди финала. „Провалът е за целия отбор, очаквахме победен дубъл – заяви Хорнер. - Вероятно е проблем с хидравликата.“

А след финала Рикардо, който спечели квалификацията, нарече болида „проклет“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт