Хамилтън пръв, „Ферари“ се излага

Люис Хамилтън спечели гръмка победа пред родна публиката в Гран при на Великобритания и съкрати само до една точка аванса на лидера във Формула 1 Себастиан Фетел. Звездата на „Мерцедес“ запази първата си стартова позиция и бързо започна да се откъсва пред Кими Райконен. Тръгналият от трета позиция Фетел пък получи тежък удар, когато Макс Верстапен го изненада с хитра маневра и мина пред него . Така сложи край на надеждите му да гони победата.

Услуга на Хамилтън направи и съотборникът му Валтери Ботас. Финландецът стартира едва девети заради смяна на скоростна кутия, но компенсира със силно каране и се добра до второто място. Така Ботас отне от точките на пилотите на „Ферари“, но по-големият проблем пред италианския тим бе неуспехът да нареди двете си звезди в „правилния ред“. Обиколка преди финала от бокса на „скудерията“ наредиха на Райконен да предаде третото място на Фетел, но гумите предадоха германеца и той трябваше да мине за смяна, за да завърши състезанието.

„Не бих казал, че е катастрофа, но можеше и да е по-добре“, утеши се Фетел, който все пак остава на върха на генералното класиране със 177 точки. Хамилтън, който изравни рекорда на Джим Кларк от 5 победи на Острова, е само на точка след него.

„Победата тук ми е достатъчно засега, титлата е още далеч - обяви Люис. - Благодарен съм на отбора, че всичко мина добре.“

След две седмици е следващият старт от сезона в Унгария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт