Хамилтън: С „Мерцедес“ пишем история

Сезонът във Формула 1 още не е преполовен, но изходът му на практика е ясен още след първия ден на астрономическото лято. Люис Хамилтън направи нова сериозна крачка към шеста пилотска титла с безпроблемна победа в Гран при на Франция. Асът на „Мерцедес“ стартира от първа позиция и в нито един момент не постави под съмнение крайния успех, а съотборникът му Валтери Ботас му опази гърба, за да финишира на второ място за 46-ата двойна победа на „сребърните стрели“ в ерата на „V6” турбо двигателите.

Победата бе изкована в първите обиколки, когато Хамилтън удържа водачеството и натрупа известен аванс, който му позволи да смени спокойно гумите в 24-ата обиколка.

„Това няма как да омръзне на никого – заяви британецът, който очевидно преувеличаваше проблемите, на които се е натъкнал към финала. - Все пак всяко състезание е предизвикателство, трябва да изкарам максимума от тази невероятна машина. Ние с „Мерцедес“ пишем историята и съм горд да бъда част от отбора. Не мислете, че ми е било лесно. Бях притеснен, можеше да спукам гума. Беше ми много топло в колата.“

Ботас пък едва опази второто място от налитащия Шарл Льоклер, който този път се радваше на цялата подкрепа на тима си „Ферари“ и от бокса не се опитаха да го наредят зад съотборника му Себастиан Фетел.

„В края настигнах Валтери и видях шанса, но за съжаление нямаше достатъчно обиколки“, заяви младокът. Фетел пък остана едва 5-и след Макс Верстапен („Ред Бул“). Лудия Макс определено не беше щастлив от деня и концентрира атаките си срещу шампиона.

„Когато имаш толкова добра кола, можеш да си позволиш да караш на деветдесет процента и пак да победиш – заядеш се холандецът. - Приказките му са жалък брътвеж. За нас мога да кажа, че сме много по-бързи тук, отколкото предишната година.“

С 6-ата си победа през сезона Хамилтън се отдалечи на 29 точки от Ботас в генералното класиране. Британецът има 162 т., а Валтери е със 133. Фетел пък е 3-и със 100 т.

Коментари

Задължително поле