Хаос във всяко пето училище у нас

Стотици конкурси вървят в училищата в цялата страна, само в София те са 31, а в Пловдив - 39.

ВАС спря конкурсите за масова смяна на началници на школа в страната

Директори искат спешна реакция от просветното ведомство 

Жалба от СУ “Д-р Петър Барон” в Пазарджик

Хаос се задава в 400 училища или всяко пето школо у нас, където са обявени конкурси за смяна на директори, след като Върховният административен съд (ВАС) спря временно процедурите. От това се опасяват от Съюза на работодателите в системата на народната просвета (СРСНПБ), съобщи за “Труд” председателят на организацията Диян Стаматов.

“Създава каша, обърква се абсолютно всичко, защото преди да тръгне процедурата за конкурси, някъде около 300-400 човека получиха своите предизвестия за пенсиониране и сега реално с това решение се блокира всичко, и до голяма степен би довело до неприятен хаос в тези 400 институции. Около 20% от всички училища у нас са това”, каза Стаматов.

Реално действието на наредба на бившия министър на образованието акад. Николай Денков, на базата на която през юли започна масова смяна на училищни директори в цялата страна, е замразена от съда. Причината е приключване на съдебен спор заради въпросната Наредбата №16, по която има образувано административно дело по жалба на директора на СУ “Д-р Петър Барон” в Пазарджик, в качеството ѝ на участник в конкурс, съобщиха от ВАС (виж карето).

На ход сега е МОН, казват директори и искат бърза реакция от служебния ресорен министър проф. Сашо Пенов. “СРСНПБ сме силно притеснени за възникване на проблеми в училищната система в резултат на спирането на конкурсите, което е за пръв път в новата ни история, а също така засяга повече от 400 педагогически колектива”, пишат до МОН от организацията.

Междувременно просветното ведомство има 7-дневен срок да реагира на решението на ВАС и да обясни какво ще прави.

Един от възможните изходи от ситуацията е, докато траят съдебните процедури, да има временно назначени директори, които ще бъдат на позицията до обявяването на конкурс.

Върховните магистрати: Заложени са множество критерии, които имат субективен характер

Целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище, посочват от ВАС за решението си.

“Върховните магистрати приемат, че ако обявените конкурси за заемане на длъжността “директор” на институции в системата на предучилищното и училищното образование продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би ограничило възможностите на жалбоподателката за успешно участие в конкурса, предвид евентуално несъответствие с поставените в Наредбата изисквания към кандидатите. Заложени са множество критерии, които имат субективен характер,

отнасят се до личността на кандидата

като мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване и комуникационни умения.

Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс”, уточняват от съда.

“От своя страна, централизираното провеждане на стотици конкурси за директори, които са обявени в момента, при действието на незаконосъобразни правни норми, би представлявало действително сериозно засягане на обществения интерес, включително и на жалбоподателката като участник”, допълват от ВАС.

Преди първия звънец

Представят екип и приоритети в МОН

Екип и приоритети ще представи утре в МОН служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов.

Преди малко повече от седмица МС назначи 25 нови зам.-министри в кабинета.

В МОН влязоха Надя Младенова, която досега бе началник на кабинета на вицепрезидента. Заместник на проф. Пенов е и Албена Чавдарова, университетски преподавател, като от 2008 г. досега е професор по “История на педагогиката и българското образование” в СУ “Св. Кл. Охридски”.

Предложение на служебния министър на образованието

Повече студенти във военни специалности заради войната

Повече медицински сестри и акушерки също

18 бакалаври повече ще има в специалност “Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” във Висшето военно-въздушно училище “Георги Бенковски”.

Да се увеличи приемът на студенти във военни специалности предлага служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов на Министерския съвет. Причината са “настъпили сериозни изменения на средата за сигурност в регионален и световен мащаб, оказващи съществено влияние за националната и колективна сигурност”, пише в проекта за промени в правителственото решение, качени за обсъждане.

С документа се определя приемът във висшите училища за предстоящата учебна 2022-2023 година и той предвижда и увеличаване на местата за студенти в медицински специалности с оглед острия недостиг на медицински сестри.

Всъщност министърът на отбраната е поискал едно допълнително място в магистърската специалност “Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във Военна академия, и на 18 допълнителни места за курсанти по специалността “Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” във Висшето военно-въздушно училище “Георги Бенковски”. В първата специалност бройките се увеличават от 6 на 7, а във втората от 44 на 62.

По другото направление искането е на ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков и става въпрос за увеличаване на приема в “Медицинска сестра” - с 50 места, “Лекарски асистент” - с 30, и “Акушерка” - с 20.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование