Осигуровки и за доходи от продажби в интернет Хората, които извършват стопанска дейност, с вноски като еднолични търговци

20 години навърши Дневният център за деца с увреждания в Дебелец

100 декара от сметището край село Цалапица горят

Премиерът Борисов в Болярово: Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим (СНИМКИ и ВИДЕО)

Компании изтеглят капитали от страната Чуждестранните инвестиции са отрицателни

В ДАНС се проведе среща във връзка с предоставяне на информация по искане на главния прокурор

Дистанционна специалност обмислят за джипитата През есента започва изграждане на национална педиатрия

Изяли сме 12 000 тона мед от трети страни

Евакуираха Айфеловата кула, след като бе забелязан мъж, катерещ се по нея

Деми Роуз като гръцка богиня (СНИМКИ)

Намериха тялото на 68-годишен мъж в Кърджалийско

Хаос с кампанията за директни плащания на фермерите Удължават срока за подаване на документи до 23 май

Субсидиите за площ отиват при тези, които държат земята, а не при производителите, твърдят фермери.

Опашки пред общинските служби по земеделие

Пълен хаос цари и тази година с подаването на заявления за директните плащания на площ, оплакаха се пред “Труд” земеделски производители. Кампанията трябваше да започне на 1 март, но това не се случи, защото системата не работеше, разказа Коста Петров, председател на сдружение “Българска праскова”. Когато дойде моментът да подаваме заявления, косите ни се изправят. Връщат ни по 2-3 пъти и все има грешки, и все липсват документи, посочи той.

Всяка година министерство на земеделието уж прави подобрения в системата, а в същото време тя става все по-сложна, категоричен беше фермерът. По думите му на стопаните им се налага да губят по две седмици в годината по администрациите, вместо да са на полето.
Системата е сложна и обременена, а накрая парите отиват при “чертожниците” – тези, които държат земята, а не при тези, които произвеждат, заяви Петров.

Всяка година кампанията стартира със закъснение, като причината обикновено е в информационната система. Колегите, които отидоха в първите дни, ги върнаха, не могат да им приемат документите, разказа председателят на сдружението.

Според Мария Милтенова, председател на Съюза на градинарите, причина за забавянето е задължителната регистрация на правни основания за ползване на земеделските земи. Те бяха въведени през 2015 г., като срокът за регистрацията на документи, доказващи наличие на правни основания, беше до 15 февруари. От миналата година той вече е удължен до края на периода за подаване на заявления за подпомагане. Въпреки това и тази година опашки се извиха пред общинските служби по земеделие.

Затова земеделското министерство предвижда да удължи срока на кампанията с 1 седмица – до 23 май. Очаква се до 15 май ЕК да се произнесе дали срокът може да бъде удължен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.