Хашим Тачи: Време е за договор между Косово и Сърбия за помирение между двата народа

Хашим Тачи, Президент на Косово

Време е за преговори със Сърбия, които ще доведат до историческо помирение. Това заяви косовският президент Хашим Тачи. Той коментира предстоящата си среща със сръбския президент Александър Вучич, която трябва да се проведе в неделя в Брюксел, предаде БГНЕС.

Наблюдатели отбелязват, че тя ще е финалната стъпка за постигането на договор между Косово и Сърбия за помирение между двата народа, съобщават македонски медии. На пресконференция в Прищина Тачи заяви, че САЩ и ЕС са силно заинтересовани от нормализирането на взаимоотношенията между двете страни. „Нашата цел е да получим правно обвързващо споразумение между Косово и Сърбия, което да позволи нормализиране на обстановката между нашите земи и народи. Време е за тези преговори, които по един или друг начин ще доведат до подписването на историческото споразумение, което ще сложи край на една трагична епоха между двете държави”, заяви косовският президент.

Той подчерта, че е наясно, че това ще бъдат едни трудни преговори и каза „Косово няма защо да се плаши от диалог, нито пък от неговия епилог”. „Както обществото и политиците в Косово имаха нужната храброст, знания, организираност и взаимно съгласие на конференцията в Рамбуйе и във Виена за преговорите за справедлива борба, обявяване на независимост и сформирането на държава”, заяви Тачи. Той подчерта, че договорът със Сърбия е важен за ускоряването на процесите по интеграция в Косово. Срещата на Тачи и Вучич ще бъде в неделя в Брюксел и ще се проведе заедно с върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

 

Коментари

Задължително поле